Kezdőlap Rovatok Hírek, érdekességek A fukusimai gyerekek 35%-ánál találtak elváltozást

Fukusimában a katasztrófa óta folyamatosan szűrővizsgálatokat végeznek a lakosság körében. A legutóbbi tanulmány szerint a megvizsgált fukusimai gyerekek 35%-ánál találtak valamilyen pajzsmirigy-elváltozást.

A pajzsmirigyszűrést 2011 októbere és 2014 márciusa között minden, a katasztrófa idején 18 év alatti gyereknél el fogják végezni. A most napvilágot látott jelentés a vizsgálat első szakaszáról számol be, ennek során 38.000 gyereket vizsgáltak meg.

Azt találták, hogy a gyerekek 64%-ánál nem mutatható ki semmilyen elváltozás, viszont 35%-uknál találtak vagy 5 mm-nél kisebb göböt vagy 20 mm-nél kisebb cisztát. Az ebbe a csoportba tartozó gyerekek legtöbbjének állapotát majd csak a következő (2014 utáni) szűrés idején fogják ismét ellenőrizni. 186 gyereknél (0,5%) találtak 5,1 mm-nél nagyobb göböt vagy 20 mm-nél nagyobb cisztát, őket a közeljövőben újra meg fogják vizsgálni.

Pajzsmirigy-kérdésben nincs teljes egyetértés az orvosok között, nem egyértelmű, hogy melyik göb vagy ciszta számít már kórosan nagynak. Idézünk: „2 mm-nél nagyobb szerkezeti eltérés ugyanis a felnőttek pajzsmirigyének több mint 90%-ában, 5 mm-nél nagyobb pedig a felnőtt lakosság több mint 3/4-ében alakul ki az élet során. Ezeknek döntő része teljesen ártalmatlan rendellenesség.”

Jellemzően a gyerekeknél viszont nem szoktak cisztákat vagy göböket találni – egy 2011-es japán vizsgálat során például egy gyereknél sem találtak ciszták és csak 0,8%-uknál göböket. Dr. Helen Caldicott, az ausztrál atomenergia-ellenes orvos arra hívja fel a figyelmet, hogy a fukusimai eredmények rendkívül aggasztóak, és azért is meglepőek, mert ilyen elváltozásokat általában csak a sugárzás után 5-10 évvel szoktak kimutatni, nem egy éven belül. Dr. Bryan Haugen, az Amerikai Pajzsmirigy Társaság elnöke is úgy véli, hogy szokatlan az elváltozások ilyen korai megjelenése, de hozzátette, hogy a mai ultrahangos vizsgálati eszközök már nagyon érzékenyek, így nagyon apró elváltozásokat is képesek jelezni. Szerinte a 20 mm alatti cisztákat és az 5 mm alatti göböket még nem szükséges szövettanilag is megvizsgálni, mint ahogy azt Helen Caldicott véli.

Forrás: fukushimavoice-eng.blogspot.com

 


 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 130 vendég böngészi
Linkek