Kezdőlap Rovatok Hírek, érdekességek 2 millió jen és/vagy 2 év egy videó letöltéséért…

A héten elfogadták Japánban azt a törvényt, amely kimondja, hogy október elsejétől azok a felhasználók, akik tudatosan illegális módon zenét vagy videót töltenek le, kétmillió jen (kb. hatmillió Ft) pénzbírságra és/vagy két év börtönbüntetésre ítélhetők. Az ilyen tartalmak letöltése már 2010 óta illegálisnak számít Japánban, de az azért kiszabható büntetési tételek nem voltak meghatározva. A feltöltést már ennél is régebb óta bünteti a törvény, ebben az esetben a maximális büntetés tíz év vagy tízmillió jen lehet.

A japán zeneipar már jó ideje lobbizott azért, hogy szigorúbban szabályozzák az internetes letöltéseket. Úgy becsülik, hogy csak 2010-ben 4,36 billió zeneszámot töltöttek le az internetezők, amivel 668,3 billió jennyi kárt okoztak.

Sokan ugyanakkor túlságosan szigorúnak tartják a mostani szabályozást. A Demokrata Párt egyik képviselője, Jukó Mori szerint az átlagos felhasználók számára nehézséget okoz eldönteni, hogy milyen fájlok letöltése illegális és milyeneké nem – a törvény szövege pedig úgy fogalmaz, hogy azok büntethetők, akik „tudatában vannak” annak, hogy az adott tartalom letöltése törvénytelen. Daiszuke Cuda szakújságíró pedig attól tart, hogy a most még csak a zeneszámokra vonatkozó tiltást később kiterjeszthetik a játékokra és az írásokra is, ami ellehetetleníti a szabad információáramlást. Hozzátette, hogy a kormánynak a tiltott tartalmak feltöltőit, nem pedig a letöltőket kellene büntetnie.

Az új törvény ellen az internetes tartalmak cenzúrázása ellen fellépő nemzetközi hackercsoport, az Anonymous is tiltakozott. Támadásokat indítottak a japán Legfelsőbb Bíróság, a Demokrata Párt oldala és más kormányzati honlapok ellen, hogy felhívják a figyelmet a törvény visszásságaira. Hivatalos közleményükben azt emelték ki, hogy az új törvény sok ártatlan polgár fölösleges bebörtönzéséhez vezethet, ahelyett, hogy a japán kormány az árviszonyok normalizálásával, a piaci környezet szabályozásával azt segítené elő, hogy a felhasználók legálisan tudjanak hozzáférni a tartalmakhoz.

 Japan Times

 

 

 


 
Megvitat (1 hozzászólás)
2 millió jen és/vagy 2 év egy videó letöltéséért…
Jul 01 2012 09:48:12
Ez a szál tartozik a cikk tartalmához: 2 millió jen és/vagy 2 év egy videó letöltéséért…

De a modernebb számítógépekkel (vagy a kevésbé modernekkel?) nem is lehet letölteni olyan tartalmakat, amelyekért pl. fizetni kell. Amikor pl. a szakdolgozataimat, disszertációmat írtam, voltak olyan cikkek, amelyeknek csak az "abstract"-ját lehetett ingyenesen letölteni, a teljes cikkekért 30-35 dollárt kellett volna fizetni, és csak a megfelelő összeg befizetése után válhattak volna hozzáférhetővé a teljes cikkek! Akkor itt most mi a gond?
#5261

Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 1 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 90 vendég böngészi
Linkek