Kezdőlap Rovatok Hírek, érdekességek Kétszáz évre elegendő ritkaföldfém

Japán legkeletibbi szigete, Minami-torisima közelében olyan mennyiségű ritkaföldfém-készletet találtak, amely az elkövetkezendő kétszáz évre fedezni tudja az ország szükségleteit. Jelenleg a világ ritkaföldfém-kitermelésének 95%-át Kína biztosítja, ezek az anyagok többek között a mobiltelefonok és hibrid autók gyártásához nélkülözhetetlenek.

 

 

A ritkaföldfémek közé tizenhét kémiai elem tartozik, melyek többsége egyáltalán nem annyira ritka – nevüket onnan kapták, hogy ritkán találhatóak meg nagy mennyiségben egy helyen, ezért nehéz őket kitermelni. Ezért különösen nagy jelentőségű a mostani japán felfedezés: az óceán mélyén fekvő készleteket ugyanis 6,8 millió tonnányira becsülik, és ezek még a szárazföldi készleteknél is értékesebbek, ugyanis nem tartalmaznak radioaktív anyagokat.

Bár már a tavalyi évben is találtak ritkaföldfémeket a Csendes-óceán területén, ez az első olyan lelőhely, amely kizárólagosan japán vizeken található. Jaszuhiró Kató, a Tokiói Egyetem professzora szerint ugyan még nem áll rendelkezésre olyan technika, amivel a készleteket a felszínre lehetne hozni a víz alól, de az néhány éven belül kifejleszthető.

 

Forrás: www.raremetalblog.com

 

 

 
Megvitat (2 hozzászólás)
Válasz: Kétszáz évre elegendő ritkafémföld
Jul 01 2012 17:40:37
Valóban, köszönjük!
#5262
Kétszáz évre elegendő ritkafémföld
Jul 01 2012 08:57:24
Ez a szál tartozik a cikk tartalmához: Kétszáz évre elegendő ritkafémföld

Csak most tűnt fel. Ritkaföldfémek. Nem fémföldek.
#5260

Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 2 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 51 vendég böngészi
Linkek