Kezdőlap Rovatok Hírek, érdekességek Bejön a birkaszámolás?

A Hirosimai Nemzetközi Egyetem kutatócsapata arra a kérdésre kereste a választ: vajon tényleg hatásos a birkák számolása, ha nem tudunk elaludni?

 

Tanaka Hideki professzor és csapata 14 egyetemistán végzett el egy összehasonlító kísérletet. Délben, amikor nem voltak álmosak, elaltatták őket. Minden egyetemistával kipróbáltatták a birkaszámolós módszert, illetve a hasi légzéssel való lazítást: az orron beszívott levegőt a szájon kellett kifújni.

Az eredmény: a hasi légzés a hatásosabb. A bizonyíték: a szendergéskor fellépő agyhullámok (EEG) hamarabb jelentkeztek, mint a birkaszámolásnál. Előbbinél 9 perc 32 másodperc után, utóbbinál 14 perc 4 másodperc után. A 20 perces kísérletben azok száma, akik 3 percnél tovább aludtak, a hasi légzéses módszernél 9 volt, míg a birkaszámolósnál 5.

Tanaka professzor szerint az angol "sheep"-birka szó kiejtése automatikusan hasi légzéses módszerré alakul át, míg japánul hiába mondogatjuk, hogy hicudzsi, annak nem lesz ilyen hatása.

Yomiuri

 

 

 
Megvitat (3 hozzászólás)
Válasz: Bejön a birkaszámolás?
Jun 28 2012 05:40:19
Nyugodtan hirdetheted, viccen kívül is, mert kognitív pszichológiai kísérletekkel is sikerült bizonyítani azt, hogy akik bármilyen tanulás után alszanak, másnap jobban teljesítenek, mint azok, akik nem az elalvás előtti órákra időzítik a tanulást! Ez különösen igaz lehet, ha kandzsitanulásról van szó, főleg ha le is kell írni a kandzsitesztekben a frissen megtanult kandzsikat!)
#5252
Válasz: Bejön a birkaszámolás?
Jun 27 2012 09:56:04
Tényleg? Ez nagyon jó, mostantól hirdetni fogom a diákok között!
#5251
Bejön a birkaszámolás?
Jun 26 2012 04:14:51
Ez a szál tartozik a cikk tartalmához: Bejön a birkaszámolás?

Én jobb módszert tudok: Tanuljunk "nagy dózisokban" kandzsikat, és garantáltan végig fogjuk álmodni az egész éjszakát! Ugyanis a kognitív pszichológusok szerint a REM fázisban, tehát álmodás közben konszolidálódnak az emléknyomok) És ha a kandzsitanulást úgy időzítjük, hogy utána alvás következzen, másnap sokkal jobban fogunk emlékezni a kandzsikra, jobban teljesítünk a kandzsitesztekben, mint azok, akik kandzsitanulás után nem aludtak)
#5250

Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 3 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 35 vendég böngészi
Linkek