Szottfried Ákossal, a MaJa elnökével beszélgetünk.

 

Mi a Maja?

A MaJa a Magyar-Japán Diák-Barátság Egyesület. 2009 nyarán alapultunk 11 taggal. Célunk a két ország kultúrájának közelítése, a japán kultúra bemutatása rendezvényeken keresztül, információszolgáltatás a japán eseményekről, programokról, japán ösztöndíjlehetőségekről.

Régóta érlelődött a gondolat, hogy a Magyar-Japán Baráti Társaság tevékenységét kiegészítve, a fiatalokra, diákokra koncentráló egyesületet kellene létrehozni.

Miért érdemes jelentkezni a MaJába?

Kiváló lehetőség tapasztalatszerzés rendezvényszervezés és egyesület-működtetés területén, kipróbálhatod magad bármely területen, illetve kamatoztathatod tudásod az egyesület érdekében. Emellett nagyszerű kapcsolatépítési lehetőséget nyújt a MaJa szervezetén belül, illetve kívül is.

Hogyan lehet jelentkezni Hozzátok?

Formanyomtatvány kitöltésével illetve személyesen is lehet jelentkezni.

Hogyan müködtetitek az egyesületet?

Negyedévente közgyűléseket, illetve rendkívüli közgyűléseket szervezünk. A tagokkal  levelezőlistán keresztül tartjuk a kapcsolatot. Vannak kinevezett tisztviselőink: pénzügyes, HR-es, webdesigner, grafikus, szerkesztő. Nemrég egy komolyabb átalakítás zajlott le, egyre „komolyodik”, bővült a szervezet, a tevékenységi körünk. Szeretnénk összekötő kapocs lenni a különböző japán nyelvoktató intézmények között (ELTE, Károli, BGF, Külkereskedelmi, nyelviskolák), párbeszédet elindítani közöttük. Az egyesületbe nem feltétel a japán nyelvtudás, minden  japán kultúra vagy Japán bármely szelete iránt érdeklődőket várunk, ugyanolyan értékes tagja lehet az egyesületnek.

Milyen rendezvényt szerveztetek eddig?

Az első rendezvény a tavaly szeptember 26-i  J-Cult Fest volt, amire 600 regisztrált vendég érkezett.

Olyan programokat szándékoztunk tervezni, amik nem csak a „mainstream”-et képviselik, szakmai előadónk volt Dr. Székács Anna, Dr. Erdős György, Dr. Sűdy Zoltán, Dr. Vihar Judit és Szombathelyi Áron. A „szokásos” japán küzdősport-bemutató, japán ételbemutató, kimonó- és táncbemutató, origami, sodó, filmek, könyvbemutató-és könyvvásár, illetve egy zongorakoncert.

Két alapítótagunk, Kovács Anikó és Pápa Alexandra (BGF Külkereskedelmi Fősikolai Kar) TDK-versenyén elsők, az országos TDK-n másodikak lettek a J-Cult Fest megszervezéséről szóló dolgozatukkal.

2010 áprilisában Az Európa 2000 Szakközépiskolában japán napot szerveztünk, a japán kultúráról előadásokat tartottunk.

2010 nyarán Vác testvérvárosából, Akitából  15 fiatalból és 2 felnőttből álló küldöttség érkezett, ekkor a MaJa segített a programszervezésben, tolmácsolásban, a programok lebonyolításában.

2010 őszén a Pannon Egyetemen zajlott Japán Napok szervezésében és lebonyolításában is segítettünk, tolmácsoltunk és előadást tartottunk.

Milyen programokat terveztek?

Jövőre tervezünk egy J-Cult Fest-et, egy japán napot Vácra, illetve a Magyarországon élő japánoknak egy magyar napot.

 

 

Kedvenc japán ételed?

A Dr. Erdős György-féle jakiszoba (fél kiló szalonnával kezdődik).

Kedvenc helyed Japánban?

Nerima. Ez Tokió egyik külső kerülete, ott laktam pár hónapig. Nagyon csendes, nyugodt és szép. Olyan Tokión belül, mint egy kis falu, nagy parkok és sok kis termőföld van.

Kedvenc japán filmed?

Toni Takitani.

Kedvenc japán zeneszerződ?

Szakamoto Rjúdzsi.

Köszönjük szépen az interjút!

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 76 vendég böngészi
Fórum legfrissebb
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 16.02.16.
téma: Cikkeinkről - írta: Shinria, 16.01.05.
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 15.12.23.
téma: Cikkeinkről - írta: Isaura, 15.06.30.
Japános programok
Linkek