Az ATARU TAIKO ütőegyüttes 2006 óta képviseli hazánkban a japán taiko dobolás hagyományait. A csapat művészeti vezetőjével, Vörös Emillel beszélgettünk.

Fotó: www.ataru.hu

 

Hogyan és mikor jött létre a zenekar?

A kőszegi Budaker Gusztáv Zeneiskola tanára vagyok, és 2000 óta folyamatosan kamarazenéltünk. Kezdetben mindenféle ütős zenékkel próbálkoztunk. Egyszer egy ismerősömtől kaptunk egy taiko kottát, és ez a fajta zene akkora hatással volt ránk, hogy elindultunk ezen az úton. Az Ataru Taiko 2006 óta létezik.

Hol tanultatok meg taikón játszani?

Teljesen autodidakta módon. Az internet volt a legnagyobb „mesterünk”. Én személy szerint tanult zenész vagyok, és így eredeti zenék alapján írom a darabokat.

Hogyan választottátok a zenekar nevét és mit jelent?

Az Ataru szó jelentése ütni. De mint minden japán szónak, ennek is több jelentése van: elérni egy célt. Úgy gondolom, hogy ez a két jelentés hűen tükrözi az együttes arculatát.

Hol léptetek fel eddig, és hol terveztek koncertezni?

Hát erre a kérdésre szerencsére nem tudok kimerítő választ adni. Mint már említettem 2006 óta létezünk, és ez idő alatt megközelítőleg 100 koncertünk volt, az ország legkülönbözőbb pontján, és külföldön is. ( Ez egy „amatőr” együttestől nagyon nagy teljesítmény.) A következő nagy esemény, amit mi szervezünk, az április 16-án megrendezésre kerülő Sakura koncertünk, amin a következő évad műsorát mutatjuk be.

Mit üzentek a Szaku olvasóinak?

Szeretettel meghívunk mindenki erre a rendezvényre, amiről majd a megfelelő időben olvashatnak itt az oldalon. Tehát minél többször nézegessék ezt az oldalt! :) 

Kik a kedvenc japán együtteseitek, előadóitok?

A teljesség igénye nélkül: Kodo, Yamato, Tao Taiko, stb.

Kedvenc japán ételetek?

Természetesen a szusi.

Ha voltatok Japánban, mely hely(eke)t ajánlanátok egy Japánba látogató turistának?

Sajnos MÉG nem voltunk Japánban, de ennek ellenére mindenkinek ajánlom, aki megteheti, hogy eljusson abba a hihetetlen érdekes országba!

Ha nem voltatok: ha kijutnátok, hova szeretnétek elmenni, illetve mit szeretnétek csinálni Japánban?

Erre nehéz válaszolni. Természetesen a tradíciók érdekelnek, és az ehhez köthető dolgokat néznénk meg elsősorban, de ami igazán érdekel, az maga Japán! Hogy mit szeretnénk csinálni? Hát dobolni, és dobolni.

 

 

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 77 vendég böngészi
Fórum legfrissebb
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 16.02.16.
téma: Cikkeinkről - írta: Shinria, 16.01.05.
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 15.12.23.
téma: Cikkeinkről - írta: Isaura, 15.06.30.
Japános programok
Linkek