Kezdőlap Rovatok Hírek, érdekességek Lekapcsolták az utolsó reaktort is

Szombat éjszaka Japán lekapcsolta utolsó működő atomreaktorát is, az országot atomenergiából nyert villanyáram nélkül hagyva.

 

A Hokkaidói Elektromos Művek által üzemeltetett Tomari atomerőmű hármas számú reaktora volt az utolsó. Valójában hétfőn állítják le teljesen a kötelező felülvizsgálat miatt.

A tavalyi fukusimai katasztrófa óta az ország népességének bizalmatlansága hatalmasat nőtt az atomenergiával és atomerőművekkel szemben, olyannyira, hogy eddig egy atomerőművet sem engedtek újraindítani a rutinellenőrzések után.

Ocu Gjósu szerzetes, aki az atomenergia elleni tüntetésen vett részt az Iparügyi Minisztérium előtt, így nyilatkozott: "Egy új, atomenergia nélküli korszak kezdődött Japán számára". A tüntetés szervezője, Kimura Maszao azt mondta: "Most bebizonyíthatjuk, hogy tudunk élni atomenergia nélkül is."

Hétfőn, ahogy a Tomari erőművet is teljesen leállítják, az ország 54 reaktora mind nem fog üzemelni. Az energiaipar képviselői és az OECD is sürgeti Japánt, hogy minél hamarabb kapcsolják vissza az atomerőműveket, különben szörnyű következményei lesznek a világ harmadik legnagyobb gazdaságával rendelkező ország számára.

Az újraindítás előtt azonban minden reaktornak meg kell felelnie a Nemzetközi Atomügynökség stressz-tesztjein, plusz a környéken élő lakosság beleegyezését is el kell nyerni.

AFP- Japan Today

 

 
Megvitat (2 hozzászólás)
Válasz: Lekapcsolták az utolsó reaktort is
Jun 09 2012 04:23:00
Újraindítanak két japán atomreaktort:

www.origo.hu/nagyvilag/20120608-ujraindi...an-atomreaktort.html

Hát persze. Párás hőségben nem lehet kibírni légkondi nélkül, de azt is tudni kell ám, hogy a légkondik működése is szén-dioxid kibocsátással jár, amely fokozza a globális felmelegedést, aminek következtében egyre több helyen egyre több légkondit használnak, és circulus vitiosus alakul ki! Pl. itt Magyarországon 20-30 évvel ezelőtt csak olyan helyiségekben volt légkondi, amelyeknek nincsenek ablakaik, most meg már panelházakban is nagyon sok lakásban van!
#5236
Lekapcsolták az utolsó reaktort is
May 10 2012 12:32:13
Ez a szál tartozik a cikk tartalmához: Lekapcsolták az utolsó reaktort is

Hát, akkor légkondik helyett vissza kell térni a legyezőkhöz, azokhoz nem kell elektromos áram)
#5191

Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 2 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 47 vendég böngészi
Linkek