Kezdőlap Rovatok Hírek, érdekességek "Én vagyok, küldj pénzt!"

A Tokiói Fővárosi Rendőrség szerint 2011-ben majdnem 13 milliárd jent vesztettek a svindlerek áldozatai, átlagosan 2.14 milliót fejenként.

 

Az áldozatok 70 százaléka az "Én vagyok, küldj pénzt!" típusú átveréseknek dőltek be.

A Flash japán magazin májusi számában az "Én, én, én - az ördög suttogása" című sikerkönyv szerzője, korábbi svindler mesélte el a módszert. A szerző, Fudzsino (álnév) fiatalon ismerkedett meg Szaekivel, aki ezt bemutatta neki.

"Nagyi? Én vagyok. Egy kis gondom van. Nem hoztam magammal jogsit, úgy vezettem és egy rémes karambolba kerültem, nem tudnál küldeni 400 ezer jent?"

És a nagyi hamarosan küldi is - mondta Szaeki Fudzsinónak, aki nem hitte el, hogy ilyen könnyen mehet a dolog. Másnapra azonban tényleg megérkezett a pénz Szaeki számlájára.

Másnapra már mindenki tesztelte a módszert abban az uzsorás irodában, ahol Fudzsino dolgozott. Mindenki átlagosan 700.000 jent keresett meg naponta.

"A módszer lényege a reggeli hívás. Reggel csak a háziasszonyok és az idősek vannak otthon, akiket könnyebb átverni. Ráadásul még a nap folyamán elküldik a pénzt, mielőtt a családdal megvitatnák."

Három hónappal az átverések elkezdése után a rendőrség elkapott egy bandát, aki ugyanezzel a módszerrel dolgozott. Ekkor a csapat megijedt és leállt, ám nem bírták ki nélküle és két hónap múlva újrakezdték.

Hamarosan azonban őket is elkapták. Fudzsino  három évet ült a börtönben. Amióta kiengedték, jó útra tért: átvette a családi üzletet. Az apja kénytelen volt eladni a földjüket, hogy kártalanítsa a fia áldozatait.

JapanToday

 

 

 

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 21 vendég böngészi
Fórum legfrissebb
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 16.02.16.
téma: Cikkeinkről - írta: Shinria, 16.01.05.
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 15.12.23.
téma: Cikkeinkről - írta: Isaura, 15.06.30.
Japános programok
Linkek