Kezdőlap Rovatok Hírek, érdekességek Mijako odori

Ma került megrendezésre a híres Mijako-odori Kiotóban.

Fotó: kyoto.pref.jp

 

A Meidzsi-reformkor (1868), amikor a fővárost áthelyezték Kiotóból Tokióba, a kiotóiak aggódtak, hogy szeretett városuk hanyatlásnak indul. 1871-re szerveződött meg Kiotó megye, élére Nagatani Nobuacu megyei kormányzó került, helyettese Makimura Maszanao lett. Ők ketten a város hagyományait megőrző, ugyanakkor modern, újkori várospolitikát valósítottak meg. 1871-ben expót szerveztek Kiotóba, ahol a megyei alkormányzó Makimura állt elő az ötlettel, hogy szórakoztatásként a Gionból maikók (gésatanoncok) teaszertartást, éneket és táncot mutassanak be.

Szugiura Dzsiróemont, a Gion képviselőjét és a Mantei nevű „gésaház” tulajdonosát kérték fel arra, hogy szervezze meg az előadást, ahol ne a hagyományos módon, tatamis szobákban, hanem csoportosan nagyközönség előtt mutassanak be táncot a gésák és maikók.

Inoue Jacsijóval, a Kjómei Tánciskola vezetőjével közösen dolgoztak ki egy előadást, mely a Kamenoko odorit (Kis teknősbéka tánc) dolgozta fel.

1872-ben e tánc folytatásaként teljes kórussal és zenekarral előadták a Mijako Odori Dzsúnicsót a Gion-beli Macunoja-házban. E tánc lett a máig folytatódó hagyomány alapja. A sikeres előadás után minden résztvevő megfogadta, hogy folytatják e táncot és mindig a Kjómei Tánciskolának lesz a joga az előadás.

1873-ban a Macunoja-házból a Kaburendzsó Színházba költözött át az előadás.

 

http://www.miyako-odori.jp/top.html

 

 

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 66 vendég böngészi
Linkek