Kezdőlap Rovatok Hírek, érdekességek Megint a vécék….. :)

Ha egy külföldi Japánba érkezik, igen gyorsan rájön, hogy a mosdók igen sok újdonsággal tudnak itt szolgálni - erre szeretnénk felkészíteni olvasóinkat mostani összeállításunkkal :)

A legalapvetőbb különbség persze a guggolós és a nyugati típusú, mifelénk megszokott vécé között van.

 

Mivel ezt a két fajtát elég nehéz összekeverni, meglepődtünk a következő jelecskén:

Ki a fenének jutna eszébe ráguggolni egy vécéülőkére?! Állítólag a kínaiak miatt kellett kitenni ezt a táblát. 

A legtöbb modern jellegű helyen (repülőtér, McDonald’s, plázák) „rendes” vécével találkozhatunk, de a japán csúcstechnológia ezt a területet sem hagyja érintetlenül: a legtöbb helyen minimum ülőkemelegítő és bidé funkciókat is beépítettek a vécébe, de a menőbb vécéken van szagelszívást fokozó és vízcsobogáshangot beindító gomb is (a pisilést megkönnyítendő – természetesen állítható hangerővel).

Legtöbbször a japán mellett angolul is szerepelnek ezek a feliratok, általában rajzocskák is segítik a tájékozódást, úgyhogy japántudás híján is lehet bátran kísérletezni:) Csak az erős idegzetűeknek bemutató film a vécé funkcióiról és használójára tett hatásáról:

Ami nem javasolt: a szállodai szobában tesztelni, hogy ha maximális erősségűre állítjuk a bidé vízsugarát, akkor milyen messzire szökik fel a víz, mert az bizony a szemben lévő falat is elérheti (persze ezt nem mi próbáltuk ki, ááá, csak mások mesélték ;) ). Szállodai tapasztalat még: a vécé érzékeli, ha ráülnek, és gyorsan le is húzza magát, illetve a személyzet a vécépapír sarkát mindennap háromszög formájúra hajtogatja :D .

Egyébként a víz lehúzása sem mindig egyszerű: hol egy kart kell húzni, hol egy gombot nyomni, hol a kezünket kell elhúzni egy érintőfelület előtt – ha semmi sem működik, akkor még mindig lehet abban bízni, hogy mozgásérzékelős vécével van dolgunk és majd az ajtócsukásra működésbe lép.

Ezek után persze a kézmosásnál se számítsunk bármi csapjellegű dologra, érdemes a helyieket figyelni, hogy ők hogy csinálják, de ami még újdonság volt számunkra: az a fajta kézszárító, ahol két lap közé kell bedugni a kezeket (mint egy kenyérpirítóba), és akkor két oldalról egyszerre jön rá a meleg levegő :)

 

 
Megvitat (5 hozzászólás)
Válasz: Megint a vécék….. :)
Mar 23 2012 11:54:54
Csatoltam egy képet a kézszárítóról - jó, hogy ilyen már nálunk is van Viszont ami szerintem még biztos nincs: ugyanilyen, csak nagyobb szerkezet az éttermek, szállodák ajtajában, ami nem kezet szárít, hanem esős időben vizes esernyőt

Mi Uenóban, a Tokyo National Museumnál találkoztunk ilyen "belátós" férfivécével... Mondjuk ott nem az épület oldala hiányzott, csak ajtó nem volt, viszont az legalább az átellenes falon sem, úgyhogy mindkét oldalról kiválóan rá lehetett látni a piszoársorra
#5154
Válasz: Megint a vécék….. :)
Mar 21 2012 08:41:56
Amikor először találkoztam ilyen "űrállomás vécéülőkével" én nem mertem piszkálni a gombokat, nehogy valami ismeretlen szerkezet beinduljon, és maradandó sérülést okozzak magamnak
Meg ha már vécé: ha jól emlékszem, Tokyo, Asakusa, Buddhista templom, hétvégén kolegámmal megnéztük. Kicsit fel volt fázva a kolegám, én meg helyi sörkóstolásban voltam, így elég sűrűn látogattuk a vécéket, ami nem gond, mert minden metróállomáson van, és elég normális. Na a templom melletti férfivécé úgy nézett ki, hogy egy nagy szögletes épület, aminek nem bejárati ajtaja van, hanem az egyik oldala kompletten hiányzik, remek rálátást biztosítva a szépen kiöltözött anyukáknak és a kezüket szorongató gyerekeknek a piszoárokra. Hétvége lévén ácsorogtak is ott szép számmal, az apukákat várva. Na a kolegám ezt látva: "háát ő itt így nem...ez őt zavarja..." ...mondom: "hagyjad már..mindenki így csinálja, ez itt így szokás, engem aztán nem zavar...." "háát őt zavarja..." ...úgyhogy nagy nehezen elbotorkáltunk (illetve csak neki volt nehéz) a következő metróig, ahol az intimitás már biztosított
#5153
Válasz: Megint a vécék….. :)
Mar 12 2012 21:39:53
wow!
köszi a linket, csupa érdekes infó!
#5126
Válasz: Megint a vécék….. :)
Mar 07 2012 15:46:40
#5123
Megint a vécék….. :)
Mar 07 2012 10:15:02
Ez a szál tartozik a cikk tartalmához: Megint a vécék….. :)

Jó kis videó, nem tudom, mit szólnék egy ilyen WC-hez.

Az utolsó mondathoz: ilyen kézszárító van Mo.-on is, az IKEA mosdójában és az KöKi Terminál mosdóiban is. Nekem sokkal jobban tetszik, mint a hagyományos fújós, mert hamarabb és eredményesebben szárítja meg a kezem.
#5122

Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 5 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 55 vendég böngészi
Linkek