Pont két éve távozott el közülünk ifjabb Horváth Péter, a Szaku atyja, közeli jóbarátunk. Hihetetlen, hogy repül az idő! Már két éve….Most is nagyon hiányzik.

Mindig is csodáltuk kitartását és áldozatos munkáját, amivel a Szakun dolgozott: bár voltak segítői (időnként mi is besegítettünk neki, ezért kicsit jobban beleláttunk a folyamatokba), a munka oroszlánrészét ő végezte egyedül. Napi hírek a honlapon, mellette a Szaku Magazin, a Bazi Nagy Szaku Évkönyv, a 120 egyszerű japán recept, nyelvtanfolyam. Hihetetlen, hogy milyen lelkesedéssel, kreativitással és munkabírással alkotott.

Mi, akik fél éve készítjük a Szaku honlapot, mostanra tudtuk meg igazán, mennyit dolgozott vele, így még jobban tiszteljük és becsüljük a munkáját. (Mi már arra is büszkék vagyunk, hogy mindennap új hírrel tudunk várni Titeket és hogy elkészült a japán nyelvtanfolyam második évada:).)

Emteefu (Mélyen Tisztelt Főcerk. Úr :)) akkor indította el a Szaku Magazint, amikor a publikum még alig tudott valamit Japánról és nem is nagyon érdeklődött iránta. Most, amikor már hál’Istennek több tízezer főt számláló japános közösség alakult ki Magyarországon és egy japános rendezvény meg tud tölteni egy több ezres stadiont is, talán  elképzelhetetlennek tűnik, hogy 2002-ben, amikor a Szaku első száma megjelent, néhány küzdősporttal foglalkozó lapon és a Dragon Ball, illetve Sailor Moon című rajzfilmsorozaton kívül szinte semmi más Japánnal kapcsolatos dologhoz nem fért hozzá az átlagos érdeklődő. A Szaku Magazin úttörő volt a japán kultúra megismertetése terén – cikkei (mivel nagyrészt nem aktuális hírekkel foglalkoztak) ma is időtállóak.

2003 óta működik a Szaku honlap, mely így talán a legrégibb magyarországi Japánnal foglalkozó, japános közösséget kovácsoló oldal. Peti rengeteget dolgozott a Szakun, folyamatosan gyűjtötte a Japánnal, a nyelvtanulással kapcsolatos információkat: hol japános receptjeit tökéletesítette, hol nintendós japán szótanító programokat tesztelt, máskor külföldről rendelt könyveket olvasott a japán teaszertartásról vagy animéket keresett a neten, és igen gyakran éjszakába nyúló beszélgetéseket folytatott velünk, a hozzá hasonló japánrajongókkal és a szakus nyelvtanfolyam résztvevőivel:).

Azt sajnos nem sikerült megvalósítania, amit mindig emlegetett: Japánban Amy pici szigetén éldegélve, Mooo-koktélozás közben írni a Szakut (de azért hála neki vele együtt csak eljutottunk Amy szigetére és ittunk Mooo-koktélt:)).

Reméljük, tetszik neki, amit a Szakuval művelünk. Igyekszünk méltó utódaivá válni, bár nagyon magas a mérce és hiányzik talán: hiányzik az ő szakértelme, útmutatása, támogatása. De leginkább Ő hiányzik.

jojap

 

Ha van valamilyen kedves emléketek Róla (akár csak egy telefonbeszélgetés vagy email-váltás), örömmel vennénk, ha megosztanátok velünk az info (kukac) szaku.hu-n. A hozzászólásokat (ha szeretnétek, név nélkül) csokorba szerkesztjük és a hónap végéig közzétesszük.

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 65 vendég böngészi
Linkek