Kezdőlap Rovatok Amy világa Mitől lesz valami igazán japános?

Gondoltátok volna, hogy a ház előtti reggelenkénti söprögetés kifejezetten a japánokra jellemző szokás? Amy kétli, viszot azt elismeri, hogy van igazi japánoknak való söprű…:)

 Valamelyik nap a sziget túloldalára vezető úton sétáltam, és láttam, hogy Kio csant, akit alig ismertem meg a védjegyének számító piros hawaii inge és piros baseball sapkája nélkül, épp egy kutya sétáltatja a távolban. Amikor odaértem hozzá, kimerülten szuszogott.

- Kio csan – mondtam, – nem is tudtam, hogy van kutyád!

- Nincs is – zihált. – Ez Man csan kutyája.

Man chan Kio csan legjobb barátja, aki ennek ellenére furcsa módon mégsem kutya.

- Én vigyáztam a kutyájára, amikor kórházba került, de még mindig nálam van – mondta Kio csan, utalva arra, hogy Man csant már több mint egy éve hazaengedték a kórházból.

Kio csan egy fehér zsebkendővel letörölte a verejtéket a homlokáról. Man csan kutyája, ami leginkább egy kisebb járműre hasonlít, annyira húzta Kio csan karját, hogy az már szinte végtelen hosszúságúra nyújt. Aztán hirtelen, a másodperc töredéke alatt Kio csan kiröppent a látószögemből és már csak a szemem sarkából láttam tíz méterrel odébb.

- Kio csan, gyere vissza! – de mire utána kiabáltam, Kio csant már könnyed sétagaloppban húzta maga után a kutya. Kio csan meglengette a levegőben a zsebkendőjét, mintha ezzel intett volna búcsút, de az sokkal inkább a megadás jeleként lóbált fehér zászlóra emlékeztetett.

Man csan kutyája egy sibaken, egy hagyományos japán fajta, de nekem nem tűnik túl japánosnak. Aztán jól elgondolkoztam azon, hogy mi is teszi a dolgokat japánossá. 

sibaken

Valamelyik nap például megtudtam, hogy a reggelente való takarítás kifejezetten japán dolog. Eeeee?

Igen. Erre akkor jöttem rá, amikor a szomszédomat, Kazu csant meglátogatta néhány rokona az obonra. Kora reggel épp söprögettem a házam előtt, amikor az egyik rokon kidugta a fejét a szomszéd ajtón és megjegyezte:

- Ó, Amy, annyira hasonlítasz már a japánokra! Te is reggel takarítasz.

Eeeee? Úgy gondolnám, hogy a takarítás a nap bármely szakában teljesen természetes emberi tevékenységnek számít, nem kifejezetten japán jellemvonásnak. Hogy pont reggel? Végül is ez csak a négy lehetséges napszak egyike. De ki tudja, lehet, hogy a felkelő nap országának szabadalma van mindenre, ami reggel történik.

Egyébként úgy gondoltam volna akkor már, hogy ahhoz, hogy a reggeli söprögetés tényleg igazi japános tevékenység legyen, akkor legalább olyan rövid japán söprűt kéne hozzá használni. Vannak ezek a söprűk, amikkel úgy lehet csak söpörni, hogy az embernek jól le kell hajolnia közben, hogy jól megnézhesse a szemetet, mielőtt odébbsöpri. Sajnálom szegény japán boszorkányokat…

broom

Kazu csan velem ellentétben csak reggelente porszívózik. Nálam is hallatszik, hogy minden reggel körülbelül húsz percig megy nála a porszívó, pontosan reggel nyolc órától, mintha csak automata időzítőn lenne.

Én sosem porszívózok reggelenként. Valahogy nem tűnik rendben lévőnek. A reggel arra való, hogy az ember a madárcsicsergést hallgassa, hogy az ablakából figyelje a tengerparton fel-alá sétáló hápogó kacsákat. Miért próbálnánk meg legyőzni a reggel békéjét? A reggel a nap legnyugalmasabb időszaka, mielőtt még a csónakok elkezdenének a kikötőbe befutni és mielőtt elkezdődne a napi jövés-menés.

Attól tartok, hogy mivel Kazu csan sosem lát engem reggelenként porszívózni, titokban arra gyanakszik, hogy egyáltalán nem is szoktam porszívózni. Azon ritka alkalmakkor, amikor otthon van, amikor délutánonként porszívózok, mindig átkukkant és megkérdezi, hogy látogatókat várok-e.

És bár gyakran vacsorázunk együtt, ezt akkor is mindig megkérdezi, amikor este kint sütünk valamit a szabadban. És én mindig rámosolygok, és azt válaszolom, hogy „Csak téged, Kazu csan.” Mert míg számunkra, amerikaiak számára a kinti sütögetés csak a főzés egy alternatív formája, Japánban ez mindig esemény.

Van egy angol mondás: A jó kerítés jó szomszédságot teremt. De én jobban szeretném, ha sehogy sem kerítenének el a szomszédaimtól.

Amy Chavez

 
Megvitat (2 hozzászólás)
Válasz: Mitől lesz valami igazán japános?
Jan 28 2011 14:42:53
Nem gondoltam volna, hogy ez 'hagyomanyos japan' kutya, de mar legalabb tudom a nevet A Youtube-on randomyoko-eknal lattam ilyent eloszor, mar akkor is tetszett.

Oh, remelem a reggel torteno etkezest nem vedtek le japanban
#4604
Mitől lesz valami igazán japános?
Jan 27 2011 20:33:03
Ez a szál tartozik a cikk tartalmához: Mitől lesz valami igazán japános?

No igen és a reggel még a Karasu-k (カラス) ideje!

カラス lásd japán varjú!
#4603

Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 2 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 110 vendég böngészi
Fórum legfrissebb
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 16.02.16.
téma: Cikkeinkről - írta: Shinria, 16.01.05.
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 15.12.23.
téma: Cikkeinkről - írta: Isaura, 15.06.30.
Japános programok
Linkek