Kezdőlap Rovatok Amy világa A kiotói metróhálózat rejtélyei

Amy nehezen tájékozódik Kiotóban, de ezzel nincs egyedül. Vajon megtalálja végül az állomást, amit keres? Cikkéből kiderül, és az is, hogy miért nincs negyedik emelet a japán épületekben.

 

Évente egyszer megyek el Kiotóba. Évente egyszer veszek el Kiotóban. Kiotót egyszerűen nem tudom megérteni. Sokkal inkább tokiói típusú vagyok. Legyen egy városban egy maréknyi metró- és vasútvonalat, és kiválóan elvagyok. Legyen csak kettő, és teljesen elkeveredek.

Karaszuma vagy Tozai állomás lesz az? Kintecu vagy Keihan? Karaszuma állomás (eki) vagy Karaszuma oike??? Hmmm. És nyugodtan elmondhatjuk, hogy az útmutató táblák nem Kiotó erősségei. Kiotót legfeljebb intuitíve, ráérzéses alapon lehet kiismerni. Valószínűleg segít, ha jó a kapcsolatod Buddhával, és ha jól tudsz tájékozódni a mandalán (= a mandala kör alakú, bonyolult szerkezetű szimmetrikus kép, ami az univerzumot jelképezi).

Rosszul kéne magam éreznem, hogy képtelen vagyok Kiotóban kiigazodni, és tényleg rosszul is akarom magam érezni miatta, de igazából meg lennél lepve, ha tudnád, hogy hány ember nem tudja megtalálni a szigetünket, ami egy körülbelül hat négyzetkilométernyi terület a Szeto-beltengeren. Csak egy hajó közlekedik erre, ami a miénkkel együtt összesen öt szigetnél áll meg, és a turisták mégis rendszeresen sikerül a rossz szigeten leszállniuk. Ez ahhoz képest is nagy teljesítmény, hogy a hangosbeszélőn angolul bemondják minden egyes sziget előtt a következő megálló nevét. A tetejébe míg a metrók legalább viszonylag gyakran járnak, de a hajók mások. Ha rosszkor szállt le a hajóról és lemaradsz a szigetünkről mondjuk reggel, akkor lehet, hogy délutánig, vagy akár másnapig nem is tudsz újra errefelé jönni.

De ahelyett, hogy a kiotói tájékozódást illető egyedi részképesség-zavaromon rágódnék, inkább fel szoktam hívni John barátomat, hogy segítsen és kísérgessen a városban. Ő már ezer éve ott él és szinte spirituális kapcsolatban áll a várossal.

Így hát némi feszültséget keltett bennem, amikor nemrég a Karaszuma állomáson álltam, John nélkül, és megpróbáltam eljutni Sidzsóba, ami azt hiszem a Karaszuma vagy a Tozai () vonalon van, most nem is emlékszem. A falon lévő metróhálózat-térképen láttam, hogy Gódzsó („5 dzsó”) és Kudzsó („9 dzsó”) a Karaszuma vonalon vannak, de sehol sem láttam Sidzsót („4 dzsó”). Logikusan 4 dzsónak egy megállóval 5 dzsó előtt és öt megállóval 9 dzsó előtt kéne lennie. De hadd tartsak ezen a ponton egy percnyi zen szünetet – ezen el kell meditálnom.

Bárki, aki egy évnél több időt töltött Japánban, tudja, hogy itt nem a logika alapján működnek a dolgok. Japán az a hely, ahol a régi filmek nem fekete-fehérek, hanem fehér-feketék, és ahol a vízcsapot nem úgy lehet elzárni, hogy lenyomod, hanem hogy felhúzod. A Sikoku zarándoklat mása (四国遍路, Sikoku henro, a Sikoku zarándoklat a Sikoku szigetén található 88 szentély meglátogatásából áll) a szigetünkön például úgy van kitalálva, hogy a nyolcas szentély után a tízes jön, a kilencedik szentély pedig a tizenharmadik után következik. Az az érdekes, hogy senki sem tudja, hogy ez miért így alakult ki, még a szigetünk buddhista szerzetese sem. Az ilyen dolgok miatt gondolkozik el az ember a metrónál a jegykiadó automata előtt. Aztán azon gondolkozik el, hogy van-e egyáltalán Sidzsó állomás.

Akár hiszed, akár nem, Japánban néhány épületben nincs negyedik emelet. A lift a harmadik emeletről az ötödikre megy. Ez azért van, mert a négyes számot jelölő szó, a „si” a japán nyelvben a halál szó homonimája (a homonima azonos alakú, de különböző jelentésű szó). Engem az nem zavar, hogy nincs negyedik emelet. Számomra az okoz problémát, hogy ha nem az épületekben van a negyedik emelet, akkor hol van? Akkor az ötödik emelet most valójában a negyedik emelet? Vagy a negyedik emeleteket üresen tartják? Lehet, hogy a holtak lelkei számára van fenntartva? Felejtsük el a mesét, hogy ha meghalunk, akkor a mennyekbe megyünk – Japánban lehet, hogy csak a negyedik emeletre.

Lehet, hogy Sidzsó állomás neve is azért maradt le a térképről, mert ebben is szerepel a „si”, a halál homonimája. Lehet, hogy Gódzsónál kéne inkább leszállnom. Mert ha mégis Sidzsónál szállok le, akkor lehet, hogy egy csapatnyi szellem fog üdvözölni, hogy „Nagymami! Rég nem láttunk!”

Vagy az is lehet, hogy a Sidzsó állomás olyan, mint a Harry Potter sorozatban a titkos 13-as vágány, amire csak azok jutnak el, akik tudják, hogy hol kell keresni a titkos átjárót, aztán azok, akik megtalálták, egy másik dimenzióba jutnak át. Úgy gondolván, hogy ez lesz a legvalószínűbb megoldás, felszálltam a metróra.

Olyan nagy felhajtást csapnak Japánban az égtájak és az irányok körül. Buddha például kelet felé nézett, amikor megvilágosodott. Aztán a japánok szerint nem szabad fejjel észak felé aludni (ahogy a halottakat eltemetik). Ha tényleg ennyire fontosak az irányok, akkor miért nem lehet Kiotóban is úgy közlekedni, hogy az ember egész egyszerűen egy bizonyos irányba halad? És hol van John?

Később a Tozai vonalon (ne kérdezd, hogy hogy kerültem oda…) átutaztam egy Rokudzsizó („6 dzsizó”) nevű állomáson. A dzsizók azok a bódhiszattvák, akik az utazókra vigyáznak (a bódhiszattvák azok a megvilágosodottak, akik azért születnek újra, hogy hozzásegítsék a többi embert a megvilágosodáshoz). És én hat dzsizó mellett is elhaladtam! Azt hihetnénk, hogy ennyi dzsizó már kitesz egy turistáknak való információs pultot. Vajon lehet a Buddhához útbaigazításért imádkozni? Ha igen, még az sem zavar, ha cserébe o-szaiszen hálaadományt kell adnom. Legközelebb a metrón majd elhelyezkedek lótuszülésbe, és kiderítem, hogy működik-e.

Egyébként megtaláltam a Sidzsó („4 dzsó”) állomást a Kraszuma vonalon, ami tényleg Gódzsó („5 dzsó”) előtt van, ugyanakkor természetesen nem a Szandzsó („3 dzsó”) állomás után.

Amy Chavez

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 92 vendég böngészi
Linkek