Kezdőlap Rovatok Amy világa Útikalauz Japánba látogató combcsontok számára

Amy cikkének címe ezen a héten igen beszédes, kiegészítésül csak annyit: azt is megtudhatjuk, hogy melyik az a japán látványosság, aminek szépsége csak a lábaink között átkukucskálva tárul elénk:)

És végre itt van, amire mindenki várt: egy útikalauz a Japánba látogató combcsontok számára! A combcsontok az emberi test egyik legnagyobb, leghosszabb és legerősebb csontjai, ezért fontos, hogy egészséges kulturális programokat biztosítsunk számukra, amikor vakációzni mennek. Elvégre a combcsontjaink év(tized)ek óta hordoznak minket, és már csak ezért sem okozhatunk nekik csalódást.

Japán hegyekkel zsúfolt ország lévén különösen egészséges úti célnak számít a combcsontok számára. Olyan combcsontbarát dolgokat lehet itt csinálni, mint például sétálni, túrázni, hegyet mászni, síelni vagy snowboardozni. De jobb, ha az ember már eleve fitt combcsontokkal érkezik Japánba, mert különben garantáltan belefut néhány olyan tevékenységbe, ami kihívást jelent számára.

Vegyük például a japán vécék fölötti guggolást. Nehéz körülírni ezt az élményt, ha még nem volt az embernek hozzá szerencséje, de ahhoz, hogy felkészülten álljunk (guggoljunk) ezen művelet elé naponta többször is, azt javaslom, hogy még odahaza az edzőteremben végezzünk guggolásokat. Ez egy direkt erre a célra tervezett guggológyakorlat legyen: leengeded magadat a föld felé, amíg ötig elszámolsz, aztán tízig elszámolsz a lebegő pozíciót megtartva (tíz másodpercre legalább szükséged lesz, hogy a belek dolgai elrendeződjenek). Egy kis gyakorlás után egy egyperces rutinná tökéletesítheted a gyakorlatsort: leereszkedik 1-2-3-4-5, lebeg, amíg szükséges, elenged, és vissza a kiindulási pozícióba 1-2-3-4-5. És ne feledjük, a jó tartás növeli a teljesítményt.

Ha lehetősége van rá, minden combcsont növekszik, és izmot épít maga köré. Ha a kis szomszédaik, a térdín és a comfeszítő izmok segítségét is igénybe veszed, a Japánba való kiutazás időpontjára el kell tudnod sajátítani a vécé-guggolás technikáját. Aztán amikor hazamész, a barátaidnak mutogathatod az izmos lábaidat.

Nyilván sokan hallották már, hogy a japán harcművészeteket a Japán Combcsont-világörökség részéve nyilvánították. A combcsontok szempontjából a harcművészetekről szóló közvetítéseinek megtekintése és a harcművészetek gyakorlása mellett különösen ajánlani tudom az élő szumóbajnokságokon való részvételt (is). A szumó nézése közben annyira izgatottá tud válni az ember, hogy a lábizmai automatikusan is elkezdenek a szumójátékos mozdulataival párhuzamosan mozogni. Ez a lábban tapasztalható megfeszülés és összehúzódás olyasmi, mint amikor a kezek tapsolnak.

Azzal is tisztában kell lennünk, hogy az átlagos japán combcsont sokkal rövidebb, mint egy külföldi – és ez a plusz akárhány centi gyakran okozza azt, hogy az embernek Japánban hajolgatnia kell az ajtófélfák miatt. Ez az (élettelen tárgyak előtti) átlagosnál sokkal gyakoribb hajlongást eredményez, de semmi gond, a japánok csak azt fogják gondolni, hogy roppant udvariasak vagyunk.

Bizonyára mindenki eltűnődött már azon, hogy vannak-e kifejezetten combcsontoknak való látványosságok Japánban. Hát persze, hogy vannak! Az egyik legnépszerűbb ilyen anatómiailag is kitüntetett helyet Amanohasidatének („a mennybe vezető híd”) hívják, ez Kiotó prefektúra északi részén található. Itt a Kaszamacu Park hegyének tetejéről egy fenyőfákkal borított homokzátonyra látni rá, ami hosszan kinyúlik a tengerbe, és a hegyet a túlparttal köti össze.

Azon túl, hogy ez a hely Japán három legnépszerűbb látványossága közül az egyik, számunkra azért is jelentős, mert itt a combcsontokra is szükség van az optimális látószög megtalálásához. Japán minden tájáról érkeznek a látogatók, hogy részt vegyenek ebben a nagy közös combcsonterősítő tevékenységben, amit japánul matanozokinak, vagyis lábak közötti átnézésnek hívnak. Az ideális látószög eléréséhez ugyanis a következőket kell tenned: állj fel a direkt a matanozoki elvégzésére való emelvényre a tengernek háttal, állj terpeszbe, tedd a kezeidet a combcsontjaidra, és hajolj előre popóval az ég felé addig, amíg meglátod a lábaid között a tengert most már fejjel lefelé. Ebből a nézőpontból úgy fog látszani, mintha a földnyúlvány a mennybe vezető híd lenne. Legalábbis azt mondják.

Persze sok más templom és szentély épült hegyek tetejére Japánban, amiknek a tetejére csak fáradságos túrázás árán lehet eljutni. Bár a legmagasabb hegyekre most már libegő is jár. De ha a tökéletes comberősítő gyakorlatsorra vágysz, akkor Konpira szant javaslom, akinek a szentélye a Zozu hegyen található Kagava prefektúrában – ehhez 1.368 kőlépcső vezet fel. Ha végeztél ezzel a gyakorlattal, akkor készen állsz a combcsont-kényeztetésre: a japán fürdőkre. Ahogy elmerülsz a forró vízben, hallhatod, ahogy a combcsontjaid hálásan sóhajtoznak ilyen sok izgalmas kaland és szórakozás után.

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 87 vendég böngészi
Linkek