Kezdőlap Rovatok Cikkek A modern japán építészet
Valószínűleg senki nem lepődik meg komolyabban, ha azt mondom, hogy a japánok éppen annyira bátran ötvözik az építészetben is a hagyományt, a modernitást vagy a kreatívitást, mint az élet bármely más terültén. De nézzünk meg pár példát, mint a tokiói „gyémánt házat”, vagy az Aichiben (Aicsiben) kialakított „zöldkert a lakásban” ötletet, és az izgalmas kyūshūi (kjúsúi) eszkimó házakat idéző zártcellás polisztirolhabból készült elemes otthonokat.

Kis utazásunk alkalmával most nem elemezzük, hogy a japán építészet honnan indult, hova jutott, vagy honnan merít, és egyébként is mit művel, sokkal inkább megnézzük az imént említett három érdekes „épületet”, amolyan kedvcsinálóként, hogyha valakinek kedve van, kicsit elmélyedhessen Japán ezen érdekességeiben is.

 

A Lakáskultúra hasábjain találkoztam a Tokióban épült érdekes, minimalista házzal, amely beékelődik a számtalan blokkház és felhőkarcoló közé. Az épület, amelyet „Csillogó ásvány”-nak neveztek el, Yamashita Yasuhiro (Jamasita Jaszuhiro, 山下保博) japán építész tervezte, aki nem keverendő össze az azonos nevű judo mesterrel. Koncepciója egyfajta lázadás volt a túlzsúfolt városi egyhangúság és a japán konformizmus ellen - írja Mucsi Szilvia. Az épület rendelkezik egy saját kocsi beállóval, egy nappalival, hálószobával, kis konyhával és fürdővel. A tágasság érzetét az egybenyitott szintek, a világos színek és a visszafogott, japános berendezés adja. Igen érdekes ház.
(Akit bővebben érdekel igen izgalmas munkássága, annak íme egy link is: http://www.world-architects.com/index.php?seite=jp_profile_architekten_detail_en&system_id=18735&com=detail&profile_sprache=ja)

 --11.1.tokio

 

A második választott épület Aichiben van (守山の家) és érdekessége, hogy zöld kertet alakítottak benne ki a lépcsőfordulóban, a konyhában és a nappaliban, sőt a fürdőszobában is. A Lakáspiac honlapján (http://ingatlanmenedzser.hu/lakaspiac/20100508_zoldkertek_japan_modra.aspx) találkoztam ezzel az izgalmas lakás berendezéssel. A terv a kert és a lakás határainak eltörlése, a természet beemelése a városi „betondzsungelbe”. Az egész lakás rendkívül minimalista stílusú, hogy semmi sem vonja el a figyelmet a szintén visszafogott „belső természetről”. Ha jobban belegondolunk nem is olyan meglepő egy ilyen lakás Japánban. Legalább 8-900 éves múltra tekintenek vissza a csodálatos japán (és zen) kertek, a hagyományos építkezésre sem volt sosem jellemző a zsúfoltság. Ez a Suppose Design Office cég által kialakított élettér már-már modern hagyományőrzésnek is nevezhető (http://www.suppose.jp/works/2009/06/post-16.html):

 --11.2.1.nagoya

Amúgy ehhez a lakásban a természet gondolathoz kapcsolódik a Tezuka Architects tokiói épületes is, amelynek falai mintha nem is lennének, mert, hogy mindenhol üveg (http://www.tezuka-arch.com/japanese/works/kabe/so_01.html):

 --11.2.2TezukaArchitects

 --11.3.buborek.haz.lakopark
A harmadik háznak – bár ez inkább lakópark – a kimondottan Japán időjárásához – és biztonságos életéhez – kialakított eszkimó iglukat idéző buborék forma lett az alapja. Az épületeket az International Dome House (http://www.i-domehouse.com/), a Japan Dome House (http://www.dome-house.jp/) találta ki. Nagyon érdekes kinézetük és alapanyaguk furcsasága ellenére is minden, még a legszigorúbb építkezési szabványnak és előírásnak megfelelnek. Hogy miért olyan fontos kiemelni az alapanyagot? Mert gyakorlatilag a házak alig 80 kg-os körcikkelyekből, akár 2-3 ember segítségével, nagyjából egy hét leforgása alatt elkészíthetőek – írja a Lakáskultúra. Mindez azért lehetséges, mert a körcikkelyek maguk a külső falak, amelyek 17,5 centiméter vastagok, és az úgynevezett styrofoamból, vagyis zártcellás polisztirolhabból készültek. Ezeket csak egymáshoz kell illeszteni és már kész is a ház. A cég oldalán videó mutatja be ezt a dolgot, mi most csak néhány fotót nézzünk meg még, de előtte gondoljuk csak át milyen praktikusak ezek a házak. Az anyag, amiből épül már megoldja a hőszigetelést, a formája megóvja a tájfunok és más erős szélrohamok ellen, teljesen tűzbiztos, jól szellőzik, nem rothad, rozsdásodik vagy hasonló. Könnyen bővíthető és még nem is túl drága. Az Aso Farm Land lakóit ez meg is győzte, ahol számtalan ilyen házban számtalan japán család él (http://www.asofarmland.co.jp/). Szóval akkor lássuk a házakat:

--11.3.buborek.hazak

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 90 vendég böngészi
Fórum legfrissebb
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 16.02.16.
téma: Cikkeinkről - írta: Shinria, 16.01.05.
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 15.12.23.
téma: Cikkeinkről - írta: Isaura, 15.06.30.
Japános programok
Linkek