Kezdőlap Rovatok Cikkek Otaku, a világ tükre?

Vajon az otakuk lélekben tényleg egy másik bolygón élnek és mit sem törődnek a világ folyásával? A Baka-Updates oldal (remek név!), mely a legfrissebb manga megjelenéseket gyűjti össze -- legyünk pontosak, ez a scanlated, azaz a bedigitalizált és rajongók által angolra lefordított, de még nem licencelt "kiadásokat" jelenti -- időnként "közvéleményt kutat", azaz gazdája, Lambchopsil, ötletszerűen bocsát ki új és új témákban szavazást.

Bár a szavazások többsége csak vicces (például a Pokémon vs Digimon szavazás, vagy a Ninja vs Pirate), vagy kizárólag csak mangafogyasztók számára érthető (zavar-e, ha összekeverik a mangát és az animét?), néha már a kultúrák közti kölcsönhatások is érzékelhetők belőlük. A "mit olvasol még mangán kívül?" kérdésnél választhatóan ott volt a manhwa (koreai) és a manhua (kínai) változat is, a "hagyományos" (mármint nekünk, atlantiaknak) képregény és rövid (4 strip) geges történetek (pl. Garfield) mellett. Ezen a szavazáson egyébként 45,2%-kal (5403 szavazattal!) a manhwa és manhua győzött, amibe érdemes egy picit belegondolnunk. Japán, nincs mit szépíteni rajta, kegyetlen hódítóként lépett fel a múlt század első felében és ezzel saját kultúrájának meglehetős rossz hírét keltette, tartósan. Bár a világháború után részben hasonló pályára lett állítva, mint Németország (a gazdaságod legyen erős, ne a hadsereged), az a fejlemény, hogy egy japán kultúrára jellemző elemnek "honosított verziói" keletkezzenek (a mém szaporodik, terjed), biztató fejlemény még akkor is, ha a képi kultúra mindhárom országban erős és régi.

A Baka-Updates szavazásai más érdekességgel is szolgálnak. Az egy ilyen oldalon természetesnek vehető, hogy a rajongók megtanulják, utóbb pedig már el is várják az atlantihoz képest fordított olvasási (képelhelyezési) irányt (a hagyományos japán könyv a "végén" kezdődik és visszafelé lapozódik -- ma már nem mindegyik), így 82,3 százalékkal a japán olvasási irány győzedelmeskedett -- a számunkra tükrözéssel kiadott mangákkal egyébként is mindenféle bajok voltak, mert a szereplők balkezessé váltak, a latin betűs feliratokat (pl. cégéreket) pedig vagy át kellett rajzolni, vagy fájóan néztek ki... Hasonlóan elfogadott, sőt megkövetelt(!) jellemző, hogy az igazi manga legyen, azaz maradjon fekete-fehér, mert ennek a stílusnak ez erénye: 59.6%-kal, 7396 szavazattal győzött az az opció, hogy csak a borító és esetleg egy-két kiegészítő (történethez legfeljebb lazán kapcsolódó) oldal legyen színes, míg a "minden oldal legyen színes" véleményt mindössze 19% képviselte.

Ezt a cikket azonban az oldal szempontjából kitekintés jellegű kérdések ihlették. Az, hogy a Karácsonyt a szavazók 65,5 százaléka ünnepli, meglepő is, meg nem is -- végtére is mangát ma már világszerte olvasnak. A nagyon amerikai Valentin-nap viszont hidegen hagyja a közönség nagy részét, 61 százalékuk, 6870 szavazó a "don't care" opciót jelölte meg. Hasonlóan rosszul szerepelt a 2010-es téli olimpia is, igaz, itt csak 45,5%, 5448 szavazó jelölte érdektelennek az eseményt, ami miatt Lambchopsil aggodalmát fejezte ki:

"Too many people who don't care...apathy is not a good thing in this world."

Igazi kétségbeesésbe azonban a néhány nappal ezelőtti szavazás kergette, ezt érdemes részletesen is megvizsgálni:
Question: You find a Death Note, so you...
(Kérdés: ha találsz egy "Death Note"-ot, akkor...")
Choices:
(Válassz:)
Use it - votes: 6187 (40.7%)
(...használod)
Keep and hide it - votes: 3097 (20.4%)
(...megtartod és elrejted)
Blackmail people with it - votes: 875 (5.8%)
(...másokat zsarolsz vele)
Give it to someone - votes: 77 (0.5%)
(...odaadod valakinek)
Trade it for something else - votes: 590 (3.9%)
(...elcseréled valami másra)
Ignore it - votes: 865 (5.7%)
(...otthagyod)
Destroy it - votes: 2624 (17.2%)
(...megsemmisíted)
What is a Death Note? - votes: 898 (5.9%)
(Mi az a Death Note?)

Ez utóbbira röviden itt válaszolunk is, mert ez adja a csattanóját a cikknek: a Death Note mangaként és animeként is sikerre vitt történet egy kiemelkedően tehetséges diákról, aki egy nap egy olyan jegyzetfüzetet talál, amelybe ha valaki nevét leírja, annak várható élettartama órákra rövidül. A dolog persze koránt sincs ingyen, sőt!, mégis a hatalom, ami
ezzel jár, a mintadiákot is a sötét útra tereli.

A szavazás végéig több, mint 15 ezer(!) voks érkezett, s mint fentebb látható, a legtöbb szavazatot, valamivel több, mint 40%-ot a használat kapta.

Lambchopsil elkeseredett:
"I knew it. People are inherently evil."

Lehet más az otaku? Úgy látszik nem. Ők is itt, ezen a bolygón élnek.

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 51 vendég böngészi
Linkek