Kezdőlap Rovatok Cikkek Téli ünnepek Japánban
Európa és Amerika ilyentájt a karácsony lázában ég, de mi a helyzet Japánban?

 

Mivel a karácsony eredetileg keresztény ünnep, kitalálható, hogy Japánban nem volt történelmi hagyománya. Ismerve viszont a japánok vonzódását a nyugati kultúrához és a díszes külsőségekhez, semmi csodálkoznivaló nincs azon, hogy az ünneplése gyorsan terjed.

A karácsony nem számít munkaszüneti napnak: ha hétköznapra esik, december 24-25-26. is munkanap. A karácsony estét azonban egyre többen megünneplik, bár ajándékot leginkább csak a gyerekek kapnak.

Régebben csak a japán népesség egy-két százalékát kitevő keresztények állítottak karácsonyfát, de mostanra egyre több családnál és persze üzletben megjelenik ilyentájt. (Természetesen a legtöbb esetben nem igazi fenyőről van szó.)

Courtesy of XinhuanetA díszítésnél nyoma sincs a híres japán minimalizmusnak: csillogjon, ami csilloghat, és ha lehet, világítson, mozogjon, forogjon, csilingeljen és énekeljen is. Az üzletközpontok díszítése ilyenkor minden képzeletet felülmúl, de képesek egy száz méter magas karácsonyfát világítani egy szállodára is.

A szenteste különleges esemény a fiatal lányok számára is: akinek van barátja, azzal tölti. Tökéletes, ragyogó, romantikus estének kell lennie, gyertyafényes vacsorával és emlékezetes pillanatokkal. Akinek nincs barátja, az a témát is kerüli; egyedülálló lányt ne kérdezzünk meg róla, mit csinál 24-én este.

Az "igazi", a hagyományos japán ünnep ezzel együtt nem a karácsony, hanem az újév előestéje, az Ómiszoka. Már hetekkel előre készülnek rá. Kitakarítják és kicsinosítják az egész lakást (mint ahogy nálunk tavaszi nagytakarítást tartanak húsvét előtt), hogy kisöpörjék az előző év minden nyűgét és piszkát - átvitt értelemben is.

toshikoshi-sobaAmikor eljön az este, befejeznek minden munkát és következhet az évvégi vacsora, az oszecsi-rjóri. Egy igen szokásos étel a 年越し蕎麦 (としこしそば, tosikosi szoba, kb. "évbúcsúztató és új évbe lépő hajdinatészta"). Alighanem minden család picit másképp csinálja, de általában egy zöldséges húslevesben főtt barna hajdinatésztáról van szó, esetleg hússal.

Újévkor a japánok is fent maradnak sokáig, és éjfélkor meghallgatják a legközelebbi szentély 108 gongütését, ami a 108 világi bűntől hivatott megszabadítani az embereket.

Utána már le lehet feküdni: megtisztult a ház, megtisztultak a családtagok, jöhet az új év.

 
Megvitat (5 hozzászólás)
Re:Téli ünnepek Japánban
Dec 31 2009 14:37:15
#4224
Re:Téli ünnepek Japánban
Dec 31 2009 13:23:49
Sziasztok ! érdeklődni szeretnék,hogy a rizsfőző topicotok hova tűnt? Nem találom az oldalon! BOLDOG ÚJ ÉVET MINDENKINEK!
#4222
Re:Téli ünnepek Japánban
Dec 28 2009 17:16:32
みなさん、
よい お年 を! Vagyis előre is boldog új évet kívánok mindenkinek! Jó japán szokás szerint íme az újévi képeslap:
(A kínai zodiákus szerint, amit a japánok is átvettek, 2010 a tigris éve!)

greeting.rakuten.co.jp/card/oid/ANEetoSD0082FL


あけまして おめでとう ございます。-Ezt akkor mondják, ha már beköszöntött az új év, de a legtöbb (szilveszter előtt elküldendő) képeslapon ez szerepel. Vajon miért???
#4220
Re:Téli ünnepek Japánban
Dec 26 2009 18:32:48
Boldog Karácsonyt utólag is a Szaku szerkesztőinek és olvasóinak.

Érdekes volt ez a cikk. Igazából nem bánnám, ha nálunk is hasonlóképp lenne a karácsony, mert manapság már inkább arról szól, hogy ünnepek előtt idegbetegek az emberek, nem lehet bemenni nyugodtan egy boltba anélkül, hogy el ne tapossák az embert és ne gorombáskodjanak, mindenki idegeskedik, hogy ki vesz szebb/jobb/drágább ajándékot a másiknak, ki rendezi a legnagyobb kajálást stb.

Mi a párommal meglátogattunk mindenkit, szülőket, nagyszülőket, ettünk is sokat, most pedig végre itthon vagyunk és pihenünk. Hogy Szilveszterkor mi lesz, az jó kérdés, de tervezek előtte én is egy nagytakarítást, mint ahogy azt karácsony előtt is tettem
#4218
Téli ünnepek Japánban
Dec 24 2009 20:22:06
This thread discusses the Content article: Téli ünnepek Japánban

BOLDOG KARÁCSONYT ÉS ÚJ ESZTENDŐT KÍVÁNUNK MINDEN KEDVES SZAKU OLVASÓNAK ÉS TAGNAK

ID. HORVÁTH PÉTER

[file]
#4217

Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 5 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 43 vendég böngészi
Linkek