Sokkal tovább tartott, mint reméltük, de ha minden igaz, sikerült új alapokra helyezni a szaku.hu működését. Természetesen az utolsó pillanatban derült ki, hogy az adatbázismotor itt meglehetősen régi... úgyhogy mindenféle gazság előfordulhat, de egyelőre úgy látszik, hogy működnek a dolgok.

Mi változott?

A tartalommal kapcsolatos legfontosabb döntés az volt, hogy a Szaku legyen nonprofit: legyen a Japánnal kapcsolatos hírek, érdekességek ingyenesen elérhető központja. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a webáruházat "outsource"-oltuk: a link mostantól kezdve a Maido webáruházára mutat, akik vállalták, hogy igyekeznek mindent biztosítani, ami korábban elérhető volt a Szaku saját webáruházában. Ez némi szervezést és időt vesz azért még igénybe, úgyhogy ha valamit nem találtok, ami korábban volt, akkor tessenek bombázni akár engem, akár a maidósokat.

 

 

Az is igaz, hogy szinte semmi új tartalom nincs még fent: borzalmas mennyiségű kínlódást jelentett a meglévők átrakása is (főleg a galériák átpakolása tartott sokáig). Ezen azért szeretnénk segíteni, de tessenek aktívan jelezni, hogy milyen cikkek hiányoznak a legjobban. Van néhány meglepetés a tarsolyban, de ezek attól is függenek ám, hogy milyen aktívak tetszenek lenni... :-)

A nonprofit jelleg még egy dolgot jelent: az, hogy a Szaku életben marad-e és fejlődik-e, rajtatok is múlik, mert továbbra is igaz, hogy egyetlen ember nem lesz képes működtetni a Szakut. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy minden munkát ingyen kell csinálni: a nonprofit szó mindössze annyit takar, hogy a Szakun magán senki nem fog meggazdagodni, ami pénz belefolyik, az maradéktalanul el is lesz költve rá. Nem lesznek tehát ingyenesek a tanfolyamok továbbra sem, viszont például az árukból készülnek az újak. Értelemszerűen a webáruházban vásárlás is javítja szponzoraink adakozó kedvét.

Egyelőre a források nagyon szerények, a Maido és Shirokuma Kft-k segítenek, illetve az üzemeltetést továbbra is Marosvölgyi Zsolték biztosítják; szívesen fogadunk mindenféle felajánlást, munkában, pénzben, sóban, marhában, ekében, kalapácsban, tollban. Tessenek jelentkezni szerkesztőnek, rovatvezetőnek.

Akit érdekelnek a részletek, műszakilag a következők történtek:

  • Frissült a portál alapjául szolgáló Joomla! keretrendszer, 1.0-ról 1.5-re. Ez többek között azt is jelenti, hogy az adatok végre UTF-8 (Unicode) formátumban tárolódnak, teljesen szabadon keverhető japán, magyar, angol, de akár urdu nyelvű szöveg is. Mindjárt ki is próbáljuk: 私は毎日学校へ行きます。
  • Megőrizve a régi jelleget, kicseréltük a témát (a portál külsejét leíró csomagot) egy modernebb, gyorsabb változatra. Mivel viszonylag egyszerűen lehet javítani rajta, tessenek bátran kritizálni (túl kicsik a betűk, túl piros stb.)
  • Ami modult csak lehetett, frissítettünk az 1.5-ös változatukra; az egyetlen kivétel a FireBoard fórum, amiből nincsen lényegesen újabb, viszont irtózatos munka lenne átrakni a meglévő fórum tartalmát bármi más fórummotor alá. A FireBoardból is felkerült a létező legfrissebb változat, és remélhetőleg minden funkció megvan belőle, ha mégsem, tessenek jelezni. (Update: a jelenlegi adatbázismotorral csak az 1.0.4-es verzió működik, de sikerült rá visszaállni. Viszont most rettegek, hogy jók lesznek-e mindenütt az ékezetek. Update 2: nem, a fórumban el vannak romolva a japán betűk... túl okos az újabb Fireboard, kicseréli a & karaktereket... küzdünk... Update 3: sikerült megoldani, jó a fórum.)
  • Egyelőre jó szűkre vettük a Joomla moduljainak számát, ha valami korábban meglévő funkció hiányzik, tessenek jelezni, igyekszünk pótolni.
  • Kigyomláltunk rengeteg nem élő (vagy csak a webshopért bejelentkezett) felhasználót. Ha bárki nem találná magát vagy nem működne a bejelentkezés, szóljon.
  • Lett egy felső menü is a baloldali mellett.

Várjuk tehát a visszajelzéseket, és akkor induljon hivatalosan is útjára az új Szaku!

 

Tisztelettel,

- sabolc -

 

 

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 125 vendég böngészi
Fórum legfrissebb
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 16.02.16.
téma: Cikkeinkről - írta: Shinria, 16.01.05.
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 15.12.23.
téma: Cikkeinkről - írta: Isaura, 15.06.30.
Japános programok
Linkek