Kezdőlap Rovatok Manga, anime Ismét kiadják Tezuka műveit
19 év telt el Tezuka Oszamu halála óta, ám az Astro Boy alkotójaként híressé vált rajzolóművész alkotásai máig a figyelem középpontjában állnak: számos művét újra meg újra kiadják.


Az Astro Boy, amely Tezuka leghíresebb műve először 1952-ben jelent meg és egészen 1968-ig tartott. Először 1963-ban jelent meg a japán tévében rajzfilmként.

Tavaly volt Tezuka nyolcvanadik születésnapja. 1928 novemberében született, az Oszaka Egyetemen diplomázott orvosként, ám végül mégis mangarajzolóként folytatta életét, egészen haláláig.

A fiatalok között máig népszerű Tezuka művei közül hármat némileg kipofozva ismét piacra dobta a Shogakukan kiadó, külön kommentárokkal.

A Goma-Books kiadó a "Ribon no Kishi" (Princess Knight) és a "Tezuka Osamu World" című gyűjteménnyel emlékezik meg a legendás mangakáról. A kiadó kommentárja szerint a mai rajzolók munkái ritkán fogynak olyan példányszámban, mint a mesteré.

Hjógo megyében külön Tezuka Oszamu múzeum nyílt Takarazuka városában. Az intézmény konferenciát rendezett a születésnap alkalmából. Tezuka népszerűségére jellemző, hogy kjógen komédiát (amit hagyományosan a nó darabok szüneteiben adnak elő) is készítettek az egyik sci-fi képregényéből.

Tezuka legelkötelezettebb rajongói ma már a negyvenes-ötvenes éveikben járnak, akik még az első kiadások idején olvasták őket gyerekként. Ők azok, akik lelkesedésükkel elérték, hogy a fiatalabb generációk számára is ismertté váljon.

Idén megjelenik egy egész estés film is (MW), amely egy 1976 és 78 között megjelent sorozat alapján készül és egy bankárról szól, aki titokban brutális gyilkos.

Macuhasi Sinzó producer szerint a film épp jókor kerül a mozikba, mivel a nézők könnyebben átérzik a hangulatát a feszült világgazdasági helyzetben.

A Meidzsi Egyetem professzora, Fudzsimoto Jukari szerint a művész karaktereiben mindig együtt szerepeltek a jó és gonosz vonások, ez pedig rendkívül megragadja a fiatalok fantáziáját.

Fujimoto szerint "Tezuka bekerül a halhatatlanok csarnokába a manga isteneként és kétségkívül a legnagyobb rajzolóművész, aki a világháború után alkotott".

JT Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 53 vendég böngészi
Fórum legfrissebb
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 16.02.16.
téma: Cikkeinkről - írta: Shinria, 16.01.05.
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 15.12.23.
téma: Cikkeinkről - írta: Isaura, 15.06.30.
Japános programok
Linkek