Helyszín: Örökmozgó Filmmúzeum
Időpont: 2009. február 9-15.
A jegyár 600 Ft.
A filmeket japán nyelven, angol felirattal, magyar szinkrontolmácsolással vetítjük.
Jegyfoglalásra és elővételre nincs lehetőség. Jegyek ingyenesen átvehetők előadás előtt a mozi pénztárában érkezési sorrendben.

 

 
A filmhét programja
 
Február 9  18.30
A naplemente szamuráj – The Twilight Samurai (Tasogare Seibei)
2002 129 p.
Rendezte: YAMADA Yoji
Seibei alacsony rangú szamuráj, aki a szolgálatáért kapott szerény fizetéséből tartja el két gyermekét és beteg édesanyját. Naplementekor mindig hazaindul, hiába hívják mulatozni a többiek, így a háta mögött ráragad a „Naplemente Seibei” becenév. A körülmények úgy hozzák, hogy megmenti gyerekkori szerelmét Tomoét erőszakos férjétől. Egy feljebbvalója felfigyel kitűnő vívótudására, és rábíz egy fontos feladatot: öljön meg egy kardforgatásáról híres szamurájt.Február 10  20.30
Billiken
1996 100 p.
Rendezte: SAKAMOTO Junji
Sakamoto Junji Shinsekai trilógiájának harmadik része derűvel és szeretettel mutatja be Oszaka valaha szebb napokat látott, mára már erősen lecsúszott szórakoztató negyedét és az ott élő fura alakokat. A történet középpontjában az Oszakai Olimpia projekt áll, amely épp a Shinsekai helyére tervezne olimpiai stadiont.
A helyi bolttulajdonosok teljes szívükből ellenzik a tervet, és váratlan segítséget kapnak a környék védőistene, a századeleji amerikai kabalababából született Billiken személyében.

Február 11  18.30
A bicikliző angyal – Turn over - An angel is coming on a bicycle (Futaribiyori)
2004 113 p.
Rendezte: NOMURA Keiichi
Gen idős kézműves-mester, aki Kiotó óvárosában készít ruhákat a császári ház és sintó papok számára. A véletlen megismerteti Shunsukéval, a bűvésztanonccal, és megkéri, jöjjön el hozzájuk, tartson előadást lassanként leépülő feleségének. Shunsuke rendszeres vendég lesz az öregek házában, míg egy nap a feleséget kórházba kell vinni. A magára maradt Gen megtalálja az asszony fiatalkori naplóját.
A történet nosztalgikus tisztelgés Kiotó aranykora előtt.


Február 12  20.30
2/DUO
1996 90 p.
Rendezte: SUWA Nobuhiro
Yuu egy butikban dolgozik, és a keresetéből tartja el barátját, Keit, aki színésznek készül. Amikor Kei váratlanul megkéri a kezét, Yuu teljesen összezavarodik. Úgy érzi, igazából nem ismeri még a fiút és bizonytalansága teljesen elmérgesíti kapcsolatukat. Egy nap aztán Yuu eltűnik...
Kamaradráma a párkapcsolatokról és önmagünk kereséséről.


Február 13  18.30
Együttállás – The Stars Converge (Chirusoku no natsu)
2003 114 p.
Rendezte: SASABE Kiyoshi
A 70-es években a gimnazista Ikuko részt vesz egy atlétikai tornán, ahol a Dél-Koreai testvérváros, Pusan küldöttsége is versenyez. Szerelem szövődik közte és az egyik koreai fiú, An Tei Hou között. A csillagok együttállását ünneplő Tanabata fesztivál idején megfogadják, hogy négy év múlva ismét együtt lesznek. Szüleik azonban rossz szemmel nézik a bimbózó szerelmet, s az élet lassan elsodorja egymástól a fiatalokat. 26 év múlva a közben megszűnt tornát újra megrendezik, és Ikuko már mint edző vesz részt rajta.


Február 14  18.00
ALWAYS - Naplemente a 3. kerületben – ALWAYS – Sunset over Third Street (ALWAYS Sanchoume no yuuhi)
2005 133 p.
Rendezte: YAMAZAKI Takashi
Nosztalgia-túra az 50-es évek külvárosi Tokiójába, ahol a földütat szegélyező ütött-kopott házakban csupa szeretnivaló kisember éli mindennapjait és álmodik egy gazdagabb jövőről. Hétköznapjaikat olyan események színesítik, mint az utca első televíziója, melynek ünnepélyes felavatására az egész környék összegyűlik, miközben a háttérben lassan felépül a Tokyo Tower.
A film 2005 egyik legnagyobb sikere volt.
 

Február 15  18.30
Karizma – Charisma (Karisuma)
2000 103 p.
Rendezte: KUROSAWA Kiyoshi
A detektív Yabuike véletlenül felelős lesz egy túsz haláláért. Szabadságra küldik, amíg az ügy elcsendesül, és egy elhagyott erdőnek veszi az irányt. Egy tisztáson egy orvosi műszerekkel körülvett haldokló fát talál. Mire feleszmél, egy csendes háború közepén találja magát amit az erdőben élő, a különleges fát megóvni és elpusztítani vágyó maroknyi ember vív. A fa neve Karizma.
A visszafogott előadásmód ellenére is feszült történet egyben filozofikus-allegorikus utazás is.
 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 85 vendég böngészi
Fórum legfrissebb
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 16.02.16.
téma: Cikkeinkről - írta: Shinria, 16.01.05.
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 15.12.23.
téma: Cikkeinkről - írta: Isaura, 15.06.30.
Japános programok
Linkek