Kezdőlap Rovatok Politika Aszó Taró hírlevele - Lépések a mindennapi élet megvédéséért
Legutóbb bejelentettem "az emberek mindennapját megvédő intézkedéssorozatot". Az Egyesült Államok pénzügyi válsága világszerte abnormális mértékű hatással volt a nemzetgazdaságokra. Ezidáig a kormányzat egy pótköltségvetés elfogadásával és az ezt követő "az emberek mindennapját megvédő intézkedéssorozattal" válaszolt a helyzetre. Mégis, a gazdasági helyzet továbbra is váratlan sebességgel romlik.


A kormányzat a maga részéről minden lehetséges erőfeszítést megtesz, hogy megszüntesse az emberek bizonytalanság-érzetét a napi élet miatt és lehetővé tegye, hogy Japán a fejlett gazdaságok között elsőként lépjen túl a recesszión. A foglalkoztatottság és a vállalatok pénzforgalmának biztosítása kapja a legmagasabb prioritást, ezzel próbáljuk megvédeni a közembert a naptári év közeledtével.

Először is gyorsan lépnünk kell, hogy megvédjük a munkahelyeket. Különösen sietnünk kell azoknál az embereknél, akik vállalati lakásban élnek és az újévben esetleg nem újítják meg velük a munkaszerződést, emiatt minden értelemben az utcára kerülhetnek.

Ezen a héten a kormányzat a "Hello work" pontokon új szolgáltatást indított: segít az embereknek lakhatást találni a 13 000 meghirdetett vállalati lakásban, a szokásos munkaközvetítő szolgáltatásokon túl. A folyamatokat egyszerűsítettük, ma már az is lehetséges, hogy valaki még a jelentkezés napján beköltözhet az új lakásba. Kezeljük azokat a kérelmeket is, melyek az új beköltözés költségeinek a támogatását kérik.

További eszközökkel is küzdünk azért, hogy a vállalatok ne vonják vissza meghirdetett állásajánlataikat, tanácsadással, és azzal, hogy rendszeresen közzétesszük azoknak a cégeknek a listáját, melyek mégis visszavonták ajánlatukat.

A kormányzat elegendő pénzt különített el vészhelyzet esetére a hitelgaranciához és az öngondoskodással foglalkozó szervezetek számára. Biztosítjuk a kkv-k közti pénzmozgás feltételeit az év végéhez közeledve. A pénzintézetek számára nyújtott segítséget tízről tizenkét billió jenre emeltük.

Ennek eredményeképp olyan környezetet hozunk létre, amelyben a pénzintézetek biztosítani tudják szűkebb környezetük gazdaságának a szükséges hitelt, illetve lehetővé teszik a felszámolások elkerülését a fizetésképtelen cégeknél.

Ezekhez a lépésekhez másodszor is módosítottuk a költségvetést, adóreformot indítottunk. A módosításokat a lehető leggyorsabban törvényerőre kell hozni. Ezért kivételesen már január ötödikén összehívom a Diéta ülését, hogy megvitassuk a fenti javaslatokat.

Ozava úr, a Japán Demokrata Párt elnöke megígérte a legutóbbi pártvezetői tárgyalásokon és másutt, hogy együttműködnek a vitában és segítenek gyors megállapodásra jutni. Ezúttal is kérem, hogy működjenek együtt a pótköltségvetés elfogadásában, amilyen gyorsan csak lehetséges.

Ahhoz, hogy ezeket a lépéseket végrehajtsuk, a középtávú pénzügyi felelősségünket is tisztán meg kell mutatnunk. Ezt a felelősséget bizonyítva további pénzügyi lehetőségek nyílnak előttünk. Ez a kiindulópontja és egyben a büszkesége is a felelős politikai pártoknak.

Legutóbb azt mondtam, hogy szeretném felemeltetni a fogyasztói adó mértékét három év alatt, miután szigorú adminisztratív reformokat léptettünk életbe és amennyiben a pénzügyi helyzet ezt lehetővé teszi. Ez az álláspontom azóta sem változott.

Tisztában vagyok vele, hogy számos kritika ér majd emiatt. Minden felelős politikai párt készen áll, felkészültünk arra, hogy elérjük célunkat: erősebb szociális biztonságot a kihívások előli elfutás nélkül és azzal, hogy becsületesek vagyunk.

2008 december 18. Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 66 vendég böngészi
Fórum legfrissebb
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 16.02.16.
téma: Cikkeinkről - írta: Shinria, 16.01.05.
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 15.12.23.
téma: Cikkeinkről - írta: Isaura, 15.06.30.
Japános programok
Linkek