Kezdőlap Rovatok Manga, anime Nagy siker a Marx-manga
Karácsonyra meglehetősen sajátos ajándékot kaptak a japán képregény-rajongók: megjelent  Marx híres művének (A tőke) mangaváltozata.
A "Das Kapital" címen megjelenő képregény decemberben került a boltokba és már az első két nap során elfogyott belőle hatezer darab, állítja az Eastpress kiadó.

Az Eastpress-nél dolgozó Maruo Juszuke így magyarázza a jelenséget: "Azt hiszem, az emberek Marxnál keresik a válaszokat a kapitalista társadalmi berendezkedés problémáira. A jelenlegi globális krízis azt sejteti, hogy a rendszer nem működik megfelelően."

Maruo azt is elmondta, hogy reményeik szerint a képregény élvezhető módon mutatja be a német szerző eredeti művét, melyet még 1867-ben írt. A manga célközönsége a harmincas éveiben járó hivatalnok. A kiadók számára karácsony és újév táján jön el az idő, mivel ilyenkor sokan szabadságra mennek és több időt szánnak az olvasásra.

A tőke feldolgozásának első része egy gyártulajdonos fiáról szól, aki fellázad apja szocialista elvei ellen és rabszolgakereskedésre adja a fejét egy vérbeli kapitalistával. Robin, a fiatal főhős lelkében azonban folyamatosan küzdenek kapitalista ambíciói és munkásai kihasználása miatt érzett bűntudata.

Maruo szerint a "Das Kapital" ötlete az év elején született, miután sikeresen újjáélesztettek egy 1929-es kommunista novellát ("Rákgyár-hajó"), amely egy hajó legénységének életét mutatja be egy szadista kapitány vezetése alatt.

A Marx-adaptációt angolra, koreaira és kínaira is lefordítják. A mangát az USA-ban, több ázsiai országban és Európában is terjeszteni fogják. A további kötetek jelenleg készülnek.

JT


 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 91 vendég böngészi
Linkek