Kezdőlap Rovatok Manga, anime Hogyan javultak meg az anime-kalózok?
Interjú a Crunchyroll atyjával

Alig két év alatt a Crunchyroll.com vált az első számú anime honlapok egyikévé, a látogatók által feltöltött videóknak köszönhetően. A dolog szépséghibája mindössze az, hogy a legtöbb anime feltöltéséhez nem járult hozzá a jogok tulajdonosa.

A portál üzemeltetője nem óhajtott megszabadulni a rengeteg látogatótól, ugyanakkor az esetleges pereket is szívesen elkerülte volna, ezért az év elején komoly változtatásokat eszközölt. Először is megvette az animék forgalmazási jogát, és szinte a tévés vetítések másnapján elérhetővé tette például a Naruto Shippuden legfrissebb részeit.

A Crunchyroll elnökével, Kun Gaóval készített interjút az ICv2 magazin.

- Kérlek, mondj néhány mondatot a Crunchyroll történetéről.

- A Crunchyroll 2006 nyarán indult. A másik három alapítóval jóbarátok vagyunk. A Berkeley egyetemen ismerkedtünk meg. Ugyanarra a szakra jártunk, mindannyian számítástechnikát tanulutunk. Akkoriban mindenhol terjedőben volt az anime - a kollégiumban, a kampuszon, mindenhol ezt nézték az emberek. Teljesen beleszerettünk a japán rajzfilmekbe.

Miután 2004-ben befejeztük az iskolát, mindenki ment a maga útjára: volt, aki továbbképzésre járt, volt, aki az iparban dolgozott, leginkább honlapokat terveztünk. Végül ismét találkoztunk és megállapodtunk, hogy esténként és a hétvégeken újra animével kezdünk foglalkozni egyfajta szenvedély-projektként. Nappal rendes munkahelyen dolgoztunk, kellett is a pénz a sávszélesség kifizetésére. 2007-re eljött az a pillanat, amikor már minden energiánkat és pénzünket felemésztette a honlap szinten tartása. Sok teendő várt ránk.

Először is kiléptünk a munkahelyüknről. Igazán ijesztő pillanat volt, mivel nem tudtuk, hogyan fog működni a dolog, ám hittünk abban, amit csináltunk. Mivel számos lelkes rajongó szokott rá az oldalra, végül minden a lehető legjobban sült el.

Később befektetőkkel kezdtünk tárgyalni. Sokan érdeklődtek, ugyanis nagyon sok szenvedélyes fan tartozott a törzsvendégeink közé, akik nem csak megnézték a tartalmakat, hanem közösséget szerveztek. 2007 decemberében a Rockefeller család érdekeltségébe tartozó Venrock cégtől kaptunk anyagi támogatást. Azóta rendkívül agresszív ütemben vásároljuk meg az animék közlési jogait és folyamatosan távolítjuk el az illegális tartalmat.

Japánban is nyitottunk egy irodát, amely közvetlenül tárgyal a jogtulajdonosokkal, hogy mindent megszerezzen, amit csak lehet. További stratégiai befektetők is jelentkeztek, például a Gonzo.

- Mi volt az eredeti stratégiátok?
 
- Azt hiszem, ugyanaz maradt a kezdetek óta. Nem nagyon befolyásolta eredeti üzleti tervünket külső tényező. Mindig kerestük a módját annak, hogyan lehet digitális tartalommal pénzt keresni. Jelenleg három módon sikerült elérni:

1. Reklámokkal az ingyenesen streamelt filmek mellett. Így a látogatók ingyen nézhetik az animéket, a reklámbevételből pedig a kiadó és mi is részesülünk.

2. Január 8-án indítjuk az előfizetést. Az emberek havi pár dollárért olyan animéket nézhetnek meg egy órával a japán sugárzás után, mint a Naruto Shippuden, Gintama, Skip Beat vagy a Shugo Chara. Ilyenre korábban még sehol sem volt példa. Nagyon izgalmas időket élünk.

3. Virtuális merchandising és más módok segítségével tesszük pénzzé a honlapon látható animéket. A kiadók számára rengeteg lehetőséget kínálunk a pénzszerzésre.

- Hány videó található a honlapon? Lesz komoly változás januárig?

- Az új szolgáltatás bevezetése nem fogja megzavarni a működést. Ennek oka, hogy már kilenc hónapja folyamatosan állítjuk át a rendszert az új feltételekhez. Az egyetlen komoly változás az lesz, hogy megjelenik száz-százötven új, legálisan nézhető anime a kínálatban.

- Milyen változásra számíthatunk még januártól?

- A legelején kevesebb videó lesz elérhető, mint korábban. Ugyanakkor az új kínálat tényleg a létező legjobb animékből áll majd. A Naruto például jelenleg is a legnépszerűbb anime az online piacon. A sorozatot megtalálod majd a Crunchyroll-on.  Ezen a honlapon nézheted meg egyedül az új részeket egy órával a japán televíziós adást követően.

Mennyibe kerül az előfizetés?

Normál esetben tizenkét dollár (kétezer forint) havonta. Jelenleg hat dollárért vásárolhatsz előrendelésben egy havi bérletet. A következő hetek során folyamatosan jelentjük be, milyen új animék nézhetőek a kínálatunkban - természetesen HD-ben is.

- Milyen terveitek vannak a nagyfelbontású filmekkel?

- Ez az egyik legfontosabb dolog az előfizetéssel kapcsolatban. A havi pár dolláros díjért a Naruto Shippudent azonnal a sugárzás után nézhetik meg az előfizetők, ráadásul nagyfelbontásban (ez jelenleg 720p-t jelent). Néhány nagyfelbontású demóklipet máris megnézhetsz oldalunkon. Nagyszerűen mutatnak. Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 65 vendég böngészi
Linkek