Kezdőlap Rovatok Politika Aszó Taró hírlevele - Amit meg kell őriznünk
A múlt hét végén Fukue szigetre látogattam, amely a Nagaszaki megyéhez tartozó Goto szigetek egyike. A fukuokai Haneda reptérről indulva három órán át tartott a repülőút odáig.


Fukue szigeten meglátogattam a halászöblöt, ahol a japán tüskés homárt rakodják ki a hajókból; valamint azokat az istállókat, amelyekben a híres helyi specialitást, a gotói marhahúst szolgáltató állatokat tenyésztik. Amikor megráztam a halászok és az állattenyésztők kezét, megfigyeltem, hogy ezek a valóban dolgozó emberek kezei. Dolgozó emberekkel találkoztam.

Van egy japán kifejezés, a "narivai". Jelentése: valaki a megélhetésért dolgozik. A kezekben, amiket megráztam, érezhető volt a narivai - megdolgozni a betevőért - önbizalma és a vállalkozás iránt érzett büszkeség.

Fukue lakóinak harmada idős. Elszigetelt földdarabokon élnek a tenger közepén, így az ott élőknek naponta szembe kell nézni apró kellemetlenségekkel. Mégis, Fukue sziget idős lakói aktívan és energikusan dolgoznak, mosollyal az arcukon.

Ismét meggyőződtem arról, mennyire fontos az emberek mindennapi életének megőrzése. Az én felelősségem, hogy így tegyünk.

A mai nap a végső stádiumába érkezik a pénzügyi műveletek biztonságosabbá tételéről rendelkező törvénymódosító javaslat vitája a képviselőházban.

A javaslat szerint a pénzintézetek könnyebben tudnak majd hitelt adni, hála a pénzügyi rendszerbe - például regionális bankokba - pumpált közpénzeknek. Fontos, hogy a kis- és közepes méretű vállalkozások zökkenőmentesen jussanak hitelhez.

Körülbelül egy hónap telt el azóta, hogy bemutattuk azt a hatbillió jenes csomagot, amely a mikro-, kis- és közepes méretű vállalkozások számára nyújtott hitelt és amelyet az első költségvetést módosító törvényjavaslatban nyújtottunk be. Azóta 67 000 esetben nyújtottunk hitelt, 1,6 billió jenes értékben.

Nemrég a kölcsönt igénybe vevők által igényelt összeg emelkedni kezdett: naponta mintegy százmilliárd jent kapnak az említett vállalkozások. Ebből az évből már csak tizenegy munkanap maradt hátra. A megmaradt hitelkeret 4,4 billió jen, biztos vagyok benne, hogy ki tudjuk elégíteni az igényeket.

Ha a törvényjavaslatot elfogadják, a pénzügyi támogatás-csomag két pillére - az egyik a kölcsönt felvevők, a másik pedig a hitelt nyújtók számára készült - végre a helyére kerül. Ez teszi lehetővé, hogy a kisebb vállalatok számára folyamatosan biztosítva legyenek a szükséges pénzügyi erőforrások a következő esztendő során is.

A gazdaságok természetüktől fogva állandóan változnak. Folytatnunk kell a rugalmas válaszokat a gazdasági feltételek megváltozására otthon és külföldön egyaránt.

2008. demceber 11.

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 128 vendég böngészi
Linkek