Kezdőlap Rovatok Nintendo A legjobb japán zsebszótár - Kanji sonomama rakubiki jiten DS (TESZT)

Minden japánul tanuló életében eljön a pillanat, amikor szemezni kezd egy zsebszótárral. Éveken át a Canon Wordtank bizonyult a legmenőbbnek (számomra is, egészen addig, amíg a második példány is hajszálpontosan fél évvel a megvásárlás után örökre elnémult), ma pedig se szeri, se száma a jobbnál jobb, kézírás-felismerő, bővíthető, tolótetős-lendkerekes szuperkütyüknek. Pedig ilyet venni hülyeség, legalábbis a Rakubiki dzsiten megjelenése óta.

Image A szoftver nem tökéletes, de sajnos ezidáig senki nem vette a fáradságot, hogy konkurálni kezdjen a szép hosszú nevű Kandzsi szonomama rakubiki dzsitennel. A sokat emlegetett érintőképernyő szinte kiáltott egy kandzsikereső program után, igazodva az új trendhez: manapság az elektronikus japán szótárak majd' mindegyike képes felismerni a júzer által lerajzolt írásjeleket (nem beszélve azokról a vadhajtásokról, mint a szövegfelismerővel ellátott telefon, amellyel elég rámutatni a szövegre, azonnal kiírja a megoldást angolul).

A cartridge nagyjából hétezer forintért megvásárolható (R4-es kártyával NEM megy a legfontosabb rész, vagyis a kandzsifelismerés - igaz, a többi funkció működik), és még a DS-szel együtt is olcsóbb, mint a hasonló tudású célkütyük.

A program egyetlen 'hibája', hogy nem külföldiek, hanem japánok számára készült. A szótár nagy része japán-japán, nagyjából kettes szintű tudással már használható. Sok teszttel frissítheted a tudásod (nyolcvanfélével!), feltéve, hogy eleve jól írsz japánul. A szókártyákat is angolul tanuló japánokra szabták - ez persze nem akadályoz meg abban, hogy te is használd... Az angol kifejezések egy részét meg is hallgathatod (a japánokat nem).

Nézzük, mit kapsz a pénzedért: először is egy 95 000 szavas angol-japán szótárat (Genius G3), egy Genius Gje2 japán-angolt, valamint egy hetvenezer bejegyzéssel büszkélkedő japán-japán gyűjteményt (Kokugo dzsiten).

A kandzsikat már beírás közben igyekszik kitalálni a program, sokszor elég, ha az első néhány vonást bevésed (főleg, ha jó sorrendben teszed), a megjelenő szamárfülre kattintva előugrik az összes írásjel, amely hasonlóképp kezdődik. Az egyik legerősebb fegyvertény, hogy a japán-angol szótárban is használhatod a kézírás-felismerő rendszert. A legtöbb Wordtank csak a kandzsikat engedi így keresni, majd később a már ismert jeleket kell beírnod a több írásjelből álló szó kereséséhez. A DS változat sokkal egyszerűbb: egyenként írhatod-keresheted a kandzsikat, nem kell ugrálni a két üzemmód között.

A felismerő működik akkor is, ha rossz sorrendben írod a jel vonásait, de ez esetben ajánlatos szépen írnod, különben hajlamos a megzavarodásra.

A korábban keresett szavakat eltárolja a program (nagyon jó akkor, ha szakszöveget fordítasz és folyton ugyanazt a pár tucat kifejezéssel találkozol). Persze, az a legjobb, ha elsőre megjegyzed az összes kikeresett szót, ezért lehet, hogy ez az opció csak a magamfajta lusták számára előnyös. :)

 

Image    Image

 

Összegzés

Nincs az a célszótár, amely versenyre kelhetne a DS változattal, pláne, ha vásárolsz hozzá néhány további oktatószoftvert. Japánul tanulók rögtön a Kakitori kandzsi kun mögé írhatják a kívánságlistára.

 
Megvitat (3 hozzászólás)
Vá: A legjobb japán zsebszótár - Kanji sonomama rakubiki jiten DS (TESZT)
Dec 19 2008 18:03:57
Ha jól tudom, a japán Amazon még mindig nem postáz errefelé, úgyhogy marad a Japánban élő fórumozóklejmolása.
Az R4 egy kártya, amivel filmet nézhetsz DS-en, meg zenét hallgathatsz vele és futtathatod az ingyenes, házilag fabrikált programokat (Messenger-klón, IRC kliens, határidőnapló, ilyesmik), és amiről nem illik beszélni: fut rajta a legtöbb gyári program, már ha olyan elvetemült valaki, hogy képes letölteni az internetről.
#3475
Vá: A legjobb japán zsebszótár - Kanji sonomama rakubiki jiten DS (TESZT)
Dec 16 2008 20:15:52
Ezt a szótárat megvenném, de gondolom, csak Japánból lehet.
Amúgy mi az az R4???
#3466
A legjobb japán zsebszótár - Kanji sonomama rakubiki jiten DS (TESZT)
Dec 16 2008 09:56:19
Ebben a témában a következő cikket vitatjuk meg: A legjobb japán zsebszótár - Kanji sonomama rakubiki jiten DS (TESZT)

Valóban jónak tűnő progi, de az én japán tudásom még kevés hozzá sajnos :/

ps: nekem működött R4-en a kanji felismerés is^^
#3465

Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 3 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 27 vendég böngészi
Fórum legfrissebb
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 16.02.16.
téma: Cikkeinkről - írta: Shinria, 16.01.05.
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 15.12.23.
téma: Cikkeinkről - írta: Isaura, 15.06.30.
Japános programok
Linkek