Kezdőlap Rovatok Politika Aszó Taró hírlevele - Japán vezető ereje
A múlt héten részt vettem a pénzpiacokról és világgazdaságról szervezett csúcstalálkozón húsz nemzet vezetőjével, akik között a fejlődő országok, például India és Kína vezetői is szerepeltek.


Japán iránt nagyok az elvárások, mivel komoly tapasztalatokkal bír a buborékgazdaság kipukkanása utáni válság kezelése terén. Azért is nagyok az elvárások Japánnal szemben, mivel a világ második legnagyobb gazdaságáról van szó.

Beszédem után azonnal elmondta nekem India miniszterelnöke, Manmohan Singh és az Egyesül Királyság miniszterelnöke, Gordon Brown, hogy jó előadás volt, nagy mennyiségű konkrét tartalommal.

Habár a találkozó rövid volt, mindössze két napos, Japán számos konkrét javaslatát, melyeket tapasztalatainkra alapoztunk - köztuk azt a javaslatot, amely a pénzkezelő alapok támogatásának fontosságát hangsúlyozza -, visszatükröződött a talákozó záródokumentumában.

Az olyan problémák, mint a jelenlegi válság morális kérdéseket is felvet és nem oldhatók meg kizárólag az USA-stílusú piaci fundamentalizmussal. Ellenkezőleg, ha csupán a szabályokat szigorítjuk, ahogy Európában teszik, a gazdaság nem lesz többé olyan szabad.

A középút lehet az igazi. A pénzügyi szabályozásról és felügyeletről szóló tárgyalásokon Japán javaslatait számos ország vezetője támogatta.

A fejlődő nemzetek gazdasága, mint Indiáé nő a legjelentősebb mértékben. A globális gazdaság tortája nem nőhet nagyobbra, ha ezeket a gazdaságokat nem támogatjuk.

Japán ezért bejelentette, hogy készen áll legfeljebb százmilliárd dollárt bocsátani a Nemzetközi Valutaalap (IMF) rendelkezésére.

Japán vezető erejének ilyen demonstrációját nagyra értékelte Dominique Strauss-Kahn, az IMF egyik vezetője is. Egy külön nyilatkozatban, amely Japánról szólt, úgy fogalmazott, hogy "óriási hozzájárulás a pénzügyi és tőkepiacok stabilitásához".

Jelenleg egy úgynevezett évszázadonként egy alkalommal előforduló pénzügyi válsággal nézünk szembe. Egy válság ugyanakkor esélyt is jelent a jövőre nézve. A történelem megmutatta nekünk, hogy egy krízis leküzdése után új rend alakul ki.

A találkozón egyetértettünk a szükséges lépésekben, melyet a nemzetek visznek véghez.

Mondani sem kell, hogy ezek a lépések rendkívül fontosak. Történelmi találkozó volt, amelyen az egész világ megtette az első lépéseket a krízis leküzdésében.

Egy nappal azután, hogy hazatértem, hirtelen találkozót kért tőlem a Japán Demokrata Párt (DPJ) elnöke, Ózava Icsiró. A találkozó során azt az álláspontot képviselte, hogy egy újabb költségvetési javaslatot kellene benyújtani a mostani ülésszak idején.  Ha nem, a DPJ nem engedi át a képviselőházban az új terroristaellenes törvényt.

E javaslat célja, hogy lehetővé tegye Japán számára a részvételt a terrorizmus elleni harcban utánpótlási feladatokat ellátó katonáinkkal az Indiai-óceánon. Semmi köze a pótköltségvetéshez.

Az a politikus, aki hátat fordít a döntéshozatali folyamatnak semmilyen haladást nem ér el. A DPJ még mindig elkerüli a pártvezetők vitáját. Ha a DPJ az embereket helyezi első helyre a politikai haszonszerzés helyett, akkor nyíltan és egyenesen bele kellene mennie a vitába a Diétán, majd velünk közösen kellene olyan döntéseket hozniuk, amelyek az emberek érdekeit szolgálják.

2008. november 20.

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 66 vendég böngészi
Fórum legfrissebb
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 16.02.16.
téma: Cikkeinkről - írta: Shinria, 16.01.05.
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 15.12.23.
téma: Cikkeinkről - írta: Isaura, 15.06.30.
Japános programok
Linkek