Kezdőlap Rovatok Politika Aszó: a dollár marad a vezető tartalékvaluta
Aszó Taró miniszterelnök azt nyilatkozta a globális vezetők előtt, hogy továbbra is az amerikai dollárt kell az első számú tartalékvalutaként kezelni. A japán vezető ezzel szembement francia kollégája, Nicolas Sárközy javaslatával.


- Elmondtuk, hogy a dollárközpontú pénzügyi rendszert kell támogatnunk - nyilatkozta Aszó Washingtonban, a G20-as találkozó után tartott sajtótájékoztatón.

Sárközy, aki azzal érvelt, hogy a nemzetközi zűrzavar arra szólít fel mindenkit, hogy átalakítsák a globális rendszereket azt mondta az újságíróknak, hogy "nem beszélhetünk a világ irányításáról anélkül, hogy a valutákról beszélnénk. Az euró nem létezik? A jüan nem létezik?" Sárközí azután beszélt erről, hogy a vezetők egyetértettek abban, hogy együtt kell dolgozniuk a pénzpiacok stabilizálásán és a globális gazdasági növekedés erősítésén.

Aszó azt is mondta, hogy Japán százmilliárd dollárt bocsát saját tartalékaiból az IMF részére a fejlődő országoknak nyújtott támogatásra. "Hasonló felajánlásokat Kínától és a közel-keleti országoktól is szívesen látunk", tette hozzá.

Japán jelenleg egybillió dolláros tartalékkal rendelkezik. Ez a világ második legnagyobb idegen valutatartaléka: az első helyen Kína áll 1,9 billió dolláros tartalékával.

Kyodo

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 85 vendég böngészi
Linkek