Kezdőlap Rovatok Politika Vegyes érzésekkel fogadták Obama győzelmét
Az utolsó két elnöki ciklus alatt Japán szoros kapcsolatot ápolt az Egyesült Államokkal, most azonban komoly fejtörést okoz a kormányzatnak, hogy közös alapokat találjon az újonnan megválasztott Barack Obamával.


- A kulcs a japán-amerikai kapcsolatok megerősítése. Mindegy, hogy McCain vagy Obama, a lényeg ugyanaz marad - nyilatkozta Aszó Taró miniszterelnök a választások előestéjén. Obama győzelme óta azonban a kormányzó Liberáldemokrata Párt vegyes hangulatú jelzéseket ad a történelmi eseményekkel kapcsolatban.

- Obama győzelme komoly bizonytalanságot ébreszt a japánokban - véli az LDP korábbi titkára, aki úgy érvelt, hogy Obama politikája azon alapul, hogy minél jobban rámutasson a különbségekre közte és George W. Bush között.

A külügyminisztérium ennél optimistábban fogalmazott:

- Van rá esély, hogy Obama úr felülbírálja Bush hátráltató politikáját a globális felmelegedéssel és a fegyverkezés visszaszorításával kapcsolatban. Ezekben a kérdésekben javulást várunk a japán-amerikai kapcsolatok terén.

A másik aggasztó probléma Kína kérdése. Bush elődje, Bill Clinton, aki két cikluson keresztül volt elnök 1993 és 2001 között erősen a kínai-amerikai kapcsolatokra koncentrált a japánokkal kialakított jó viszony terhére. Obama keményebb vonalat képvisel az emberi jogok terén, mint elődje, de még nem látszik tisztán, milyen lesz az új amerikai vezető hozzáállása.

A japánok aggasztónak tartják azt is, ahogy Obama az észak-koreai kérdéshez áll. Nyilvánosan támogatta ugyan a hatoldalú tárgyalásokat, ugyanakkor azt is hangoztatta, hogy közvetlen megbeszélésekre van szükség az elzárt állammal, vagyis a hatoldalú tárgyalások jelentősége csökkenni fog. Japán számára, amely évtizedek óta próbálja rendezni koreai ügynökök által elrabolt állampolgárai helyzetét ez azt jelenti, hogy új stratégiát kell kidolgozniuk.

Mainicsi

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 93 vendég böngészi
Fórum legfrissebb
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 16.02.16.
téma: Cikkeinkről - írta: Shinria, 16.01.05.
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 15.12.23.
téma: Cikkeinkről - írta: Isaura, 15.06.30.
Japános programok
Linkek