Kezdőlap Rovatok Politika Aszó Taró hírlevele - A politikára fókuszálva
Nemrég fagyasztott kínai bab okozott ételmérgezést több embernél. Szeretném kifejezni szívből jövő együttérzésem azok iránt, akiket az eset érintett.
Az élelmiszerbiztonság felett érzett kételyek súlyosabbak, mint valaha. Legfontosabb feladatunk, hogy megelőzzük a veszély tovább terjedését és megvizsgáljuk a tényket. Ugyanakkor javítunk az import élelmiszerek ellenőrzésén, például megerősítjük a karantén-rendszert.


Múlt vasárnap kis- és középvállalatokat látogattam meg a Sizuoka megyében található Hamamacu városban.

Egy precíziós fémmegmunkálást végző gyárban meglepve láttam a szakemberek technikáját, akik mikron pontosságú őrlési folyamatot ellenőriztek.

A munka teljesen magába szívta őket, még csak észre sem vettek, amikor először hozzájuk szóltam. Újra felismertem, hogy az ilyen szakemberek képesek nemzetünk mikro- és közepes vállalatait eltartani és büszkeséget éreztem irántuk.

Egy süteménygyárban, ahol Baumkuchen nevű édességet készítenek fehér köpenyt, maszkot és sapkát kellett húznom és végig kellett csinálnom a kézmosó és alkoholos fertőtlenítő procedúrát, saját bőrömön tapasztalva meg a japán üzleti szereplők élelmiszerbiztonság iránti kompromisszummentes elkötelezettségét, amely kérdés manapság sok aggodalmat vált ki az emberek között.

Eközben hallottam, hogy a munkások hangot adnak aggodalmaiknak a nyersanyag és az üzemanyag árának emelkedése, valamint a jelenlegi gazdasági helyzetben előálló pénzügyi nehézségek miatt. Felelni fogok ezekre az aggodalmakra és mindent megteszek, hogy kisegítsem a kis- és közepes vállalatokat.

Az elmúlt két hét során a részvénypiacok és a külföldi pénzpiacok zaklatottan reagáltak az Egyesült Államokat és Európát fenyegető financiális krízisre. Japánban a Nikkei index egy időre csaknem nyolcezer pontra zuhant, miközben a jen iránt folyamatos a kereslet.

A múlt heti G-7 pénzügyminiszteri és központi banki találkozó előtt arra utasítottam Nakagava Sóicsi pénzügyminisztert, hogy tájékoztassa a gyűlést Japán tapasztalatairól a pénzügyi piacok stabilizálása terén, amit a kormányzat pénzinjekciójával értünk el akkor, amikor a japán pénzintézetek komoly bajban voltak a behajthatatlan kölcsönök miatt. Megkértem, hogy szólítsa fel a résztvevőket egy alapvető válaszlépésre. Instrukcióimnak megfelelően Nakagava miniszter vezető szerepet játszott a G-7-es találkozón és sikeresen eljuttatta világos üzenetünket.

Néhány európai ország máris közpénzt pumpál a pénzintézetekbe. Az Egyesült Államok ugyancsak nagy lépéseket tesz a közpénzek piacba injektálása terén. Úgy vélem, hogy ezek a válaszlépések a japán tapasztalatok tanulmányozása után születtek.

A japán pénzpiacok a világ egyik legstabilabb rendszerét képezik, de még így is lépéseket teszünk, hogy minimálisra csökkentsük a pénzügyi válság hatásait, együttműködve a többi országgal és felhasználva minden lehetséges politikai eszközt. Múlt hét végén utasítást adtam, hogy könnyítsenek az év hátralévő részében a vállalati részvész-visszavásárlásokon. A döntés a hét elején már életbe is lépett.
A Diéta ülésein a pótköltségvetésről szóló tárgyalások a végéhez közelednek. A pótköltségvetést felhasználva gyorsan elvégzek néhány feladatot, többek között az emelkedő árakra reagálunk, kedvezményes hitellel segítünk a kis- és közepes vállakozásoknak.
Augusztus óta, amikor új politikai csomagunkat megalkottuk a nemzetközi pénzügyi helyzet új, súlyos állapotba került a Lehman Brtohers csődjét követően. Folymatosan és gyorsan reagálunk az új helyzet változásaira.

Mivel az események késélen táncolnak, sokkal inkább, mint eddig arra szeretnék összpontosítani, hogy politikánk minden elemét megvalósítsam.

2008. október 16.

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 67 vendég böngészi
Fórum legfrissebb
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 16.02.16.
téma: Cikkeinkről - írta: Shinria, 16.01.05.
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 15.12.23.
téma: Cikkeinkről - írta: Isaura, 15.06.30.
Japános programok
Linkek