Kezdőlap Rovatok Politika Aszó még októberben Kínába utazik
Az új japán miniszterelnök október végén Pekingbe készül. Aszó Taró első látogatása az Ázsia-Európa Találkozón lesz oktüber 24-25-én, ahol tárgyalni fog a kínai vezetőkkel.


Aszó egyik első sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy elsősorban a gazdaság élénkítésére tesz konkrét lépéseket. A miniszterelnök Japán egyik legnagyobb kereskedelmi partnerével, Kínával kezdi a sort, ahol nemsokára részt vehet a japán-kínai békéről és barátságról szóló egyezmény harmincadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Aszó 2005 és 2007 között külügyminiszterként volt tagja a kabinetnek, ám ezalatt egyetlenegyszer sem látogatott el Kínába. Az akkori miniszterelnök, Koizumi Dzsunicsiró látogatásai a Jaszukuni szentélynél, amely a háborúban elesett katonáknak állít emléket rendkívüli módon megrontották a két ország kapcsolatát.

Aszó ezúttal feltehetóen követi elődje, Fukuda Jaszuo politikáját és megpróbálja szorosabbra fonni a két állam kötelékeit és közös fellépést fog sürgetni az észak-koreai nukleáris fenyegetés ellen.

Az első találkozón valószínűleg napirendre kerül az élelmiszerbiztonság és az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátásának csökkentése is.

Kyodo


 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 110 vendég böngészi
Linkek