Kezdőlap Rovatok Politika Dicsérték Pelosit a hirosimai látogatásért
Az amerikai képviselőház elnöke, Nancy Pelosi számos elismerést gyűjtött be azután, hogy minden idők legmagasabb rangú amerikai polgáraként meglátogatta a hirosimai emlékművet.

Pelosi jelenleg a második legmagasabb rangú amerikai az elnök és Dick Cheney alelnök után. Ebben a minőségében helyezett el virágokat az atombomba áldozatainak emlékművénél.

Látogatásának híre az újságok címoldalára került, melyek nem felejtik el megemlíteni, hogy még egyetlen hivatalban lévő amerikai elnök sem látogatott el a helyszínre. Jimmy Carter és Richard Nixon hivatali idejükön kívül jártak az emlékműnél.

Pelosi egy találkozón vett részt a városban, amelyet a G-8-as országok képviselőházi elnökei számára rendeztek.

A helyi Csúgoku simbun nevű újság a látogatás hírét előbbre tette, mint a miniszterelnök lemondásával kialakult politikai vákuumról szóló írást.

Több mint 140 ezer ember halt meg a hirosimai atombombától a robbanás pillanatában és az azt követő hetek során. Három nappal később Nagaszakira is ledobtak egy bombát, további hetvenezer japán megölve. Alig egy héttel később Japán kapitulált.

A befolyásos Aszahi simbun újságírója szkeptikusan kommentálta az eseményt. Bemutatják a fotót, amelyen Pelosi virágot helyez el az emlékműnél, ám megkérdi: "A 63 évvel ezelőtti borzalmas bombázás valóban megérintette az amerikai vagy orosz házelnök szívét? Ebben a két országban található a nukleáris fegyverek kilencven százaléka."

Kyodo

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 63 vendég böngészi
Linkek