Kezdőlap Rovatok Politika Fukuda Jaszuo hírlevele - Békevágy
Zászló öt egymásba fonódó karikával - az olimpiai játékok jelképe, melyet a modern olimpiák atyjaként tisztelt Pierre de Coubertin báró tervezett.


Az öt karika az öt földrész egységét jelképezi, a karikák színeivel pedig szinte minden nép lobogóját le lehetne rajzolni.

Ez a zászló de Coubertin jobb, békés világba vetett hitének szimbóluma, valamint az olimpia idején egymáshoz közelebb kerülő embereké.

Ha visszatekintünk a modern olimpiák évszázados történelmére, látjuk, hogy a játékokat kétszer is félbe kellett szakítani a világháborúk idején. A hidegháború korszakában a nyugati államok bojkottálták a moszkvai rendezvényt, a keleti blokk sportolói pedig viszonzásképp nem mentek el Los Angelesbe. Japán rendezte volna az 1940-es olimpiát, ám a döntést 1938-ban visszavonták egy évvel a második japán-kínai háború kitörése után.

A békevágy ellenére az olimpiai játékokra időnként a nemzetközi politikai helyzet vagy háborúk vetettek árnyékot.

Augusztus 15-én, a második világháború befejezésének 63. évfordulóján a Csidorigafucsi nemzeti temetőbe mentem, miután részt vettem a Nippon Budókan épületében rendezett emlékünnepségen.

A háború során több mint hárommillió ember vesztette életét, közülük sokan a harcmezőn pusztultak el, mások az otthoni frontokon. A háború áldozatai közt vannak azok is, akik távoli, idegen országokban haltak meg a háború végét követően. Japán maga is óriási károkat okozott több ázsiai országnak.

A megbánás jeleként Japán kormánya elkötelezte magát egy békés nemzet építése mellett. A jelenlegi japán béke és gazdagság azoknak az embereknek az áldozatára épült, akik a háborúban vesztették életüket.

Nem tagadhatjuk, hogy bizonyos hatalmak egyoldalúan próbálják megvalósítani céljaikat, míg a nemzetközi közösség több instabil helyzettel kénytelen szembenézni.

Mindazonáltal előre kell haladnunk, függetlenül a külső ingerektől, nyitva tartott szívvel és szemmel, amellyel szilárdan a világra fókuszálunk. Békeszerető nemzetként Japán továbbra is aktívan részt vesz a tartós világbéke létrehozásában.

Még soha nem hozott össze olyan sok országot a sportolókon keresztül olimpiai játék, mint a pekingi: 204 nemzet sportolói vettek rajta részt.

"Az életben nem a győzelem a legfontosabb, hanem a küzdelem."

de Coubertin báró úgy vélte, hogy az olimpiai játékok lényege nem az, hogy különféle országok atlétái egymással versengenek, hanem hogy látják a többieken, ahogy minden erejüket beleadják. Szilárdan hitt abban, hogy ez segít túllépni a kulturális és nemzeti különbségeken, kölcsönös megértéshez vezet, az pedig eljuttatja a világot a teljes békéhez.

Igazán csodálatos, hogy a japán sportolók naponta szerezték az érmeket, de a legjobb az egészben az, hogy láthattuk az atléták felfrissítő látványát, ahogy a legvégsőkig küzdenek és próbára teszik magukat, függetlenül attól, hogy a végén nyertek-e érmet vagy sem.

Őszintén remélem, hogy az egész világot megérinti a sportolók látványa, ahogy megvalósítják azt az álmot, amelyért hosszú időn keresztül küzdöttek.

2008. augusztus 21.

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 134 vendég böngészi
Fórum legfrissebb
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 16.02.16.
téma: Cikkeinkről - írta: Shinria, 16.01.05.
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 15.12.23.
téma: Cikkeinkről - írta: Isaura, 15.06.30.
Japános programok
Linkek