Kezdőlap Rovatok Politika Visszatartják a dokumentumokat a bűnöző katonákról
A japán Diéta könyvtárában letiltották az ott állomásozó amerikai hadsereg katonái által elkövetett bűncselekmények dokumentációjához való hozzáférést.


Szató Takao újságíró nemrég olyan dokumentumokba szeretett volna betekinteni, melyek azt fogalmazzák meg, hogyan kell kezelni a Japánban bűncselekményt elkövető amerikai katonák ügyeit. Szaito kérését elutasították azzal az indoklással, hogy a "kormányzat úgy véli, ezek a dokumentumok nem tartoznak a nyilvánosságra".

A Nemzeti Diéta Könyvtárában dolgozó hivatalnokok elmondása szerint májusban érkezett hozzájuk egy kérés a Védelmi Minisztériumtól, ezért az intézet úgy döntött, hogy június 11-től nem adja ki a dokumentumokat.

A minisztérium munkatársai azzal védekeztek, hogy az információk nyilvánosságra kerülése megronthatná a tengeren túli kapcsolatokat.

- Eredetileg ezeket az írásokat nem szánták a nyilvánosságnak, ezért lefolytattuk a formális eljárást, hogy ne közölhessék a tartalmukat. A lépésre azért volt szükség, mert ellenkező esetben megromlana a viszonyunk más országokkal és csökkenne a belénk vetett bizalom - mondta a minisztérium egyik tisztviselője.

Egy sajtótájékoztatón Szató elmondta, hogy tovább harcol a dönjtés ellen.

- Ez a válasz teljesen ellentmond a szólásszabadság és az emberek információkhoz való jogának, ezért nem dogadom el - mondta az újságíró.

Szató pert indít abban a reményben, hogy megváltoztathatja a kormány döntését.

Japan Probe

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 52 vendég böngészi
Fórum legfrissebb
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 16.02.16.
téma: Cikkeinkről - írta: Shinria, 16.01.05.
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 15.12.23.
téma: Cikkeinkről - írta: Isaura, 15.06.30.
Japános programok
Linkek