Kezdőlap Rovatok Küzdősport Sikeres 100 (+1) ellenfeles küzdelem
Vannak még tiszteletre méltó őrültek: senpai Kishalmi Péter, a kecskeméti 3KSE vezetője úgy döntött, megpróbálkozik a 100 ellenfeles küzdelemmel.
Vállalkozását nem kívánta nagydobra verni: közel egy évig készült „inkognitóban”, néhány dojo–ban nyújtott baráti segítséggel. Az akcióra június 14–én került sor az ATerem /ez itt a reklám helye:o)/ egyik kellemes tatamis helyiségében.
Természetesen nem tudtuk a jeles eseményt teljes egészében a japán normák szerint megrendezni: arról sajnos szó sem lehetett, hogy 100 fekete öves küzdőpartnert kerítsünk. Minden segítő többször is sorra került, fekete és színes övesek váltották egymást a terhelés egyenletes elosztása érdekében. Peti védőfelszerelése szuszpenzoron, párnázott térdvédőn és lábfejes sípcsontvédőn kívül alkarvédővel egészült ki, a segítők lábvédőt és - ízlés szerint – zsákolókesztyűt hordtak. A többi feltétel változatlan maradt: 1,5 perces küzdőidő, néhány orvosi ellenőrzéssel egybekötött rövid pihenő csupán, és az értékelés is azonos maradt: egy vezetőbíró, könnyített versenyszabály szerinti értékelés – a lábsöpréseket és fejrúgásokat jó találat esetén automatikusan waza-arival honorálták. Nigiribot nem használtunk, a fogások elkerülését a vezetőbíró, sensei Gódor László szigora biztosította. A küzdőintenzitást az eddigi próbákról megnézett videók alapján lőttük be.
Peti becsülettel zúzta le a próbát: alapvetően defenzív stílusban, hosszú, mély állásban, a gyorsaságára alapozva küzdött. Sok keresztbeverést, magas rúgást, lábsöprést alkalmazott, ez utóbbiakra kapra a pontjait is. Elsősorban lineáris vonalon mozgott, a leválásokat, körmozgást szokása szerint kevésbé alkalmazta, ez a végére meg is bosszulta magát. Hősünk addigra érthető módon kegyetlenül kidöglött, és amikor ilyenek nyomulnak rá, mint teszem azt Nemes Józsi junior (egykori többszörös junior EB – győztes, felnőtt EB ezüstérmes), akkor a sok-sok bekapott találat már nagyon nem élvezet…A nagy holtpont a 98. bunyóban jött el: egy ashi barai után nagyon csúnyán ráesett a gerincére, de felállt, és férfi módjára szenvedett tovább. A 100. ellenfél Nemes Józsika volt, a plusz menetet a balsai dojo vezetőjével vívta.
Igen, igen, nem elírás volt a 100+1 küzdelem – Peti arra tekintettel, hogy teljesítményét törvényszerűen és nem feltétlenül jóindulatúan az előtte járó nagyságokéhoz mérik, úgy döntött, a próbát kis csavarral teljesíti. Gondolkodott a 99 ellenfeles variánson is, de végül a nehezített forma mellett döntött.
Természetesen rögtön több helyről megkaptuk a kérdést: kikülditek az eredményt Japánba? Biztos, hogy nem, mert nincs kinek. Kyokushinkai szervezeteknél házalni felesleges, a shidokan szétválása után japán elismerésre itt sem kerülhet sor. Az Európai Shindo-kai Liga és természetesen a Magyar Shidokan Karate és Thai Box Szövetség természetesen hivatalosan is elismeri Peti teljesítményét, de nem ez a lényeg. Valaki meg kívánta méretni magát, felkészült, odaállt, és becsülettel végigcsinálta, amit vállalt. Hogy ki mit fog szakérteni, jó- vagy rosszindulatúan mondani, már másik történet lesz. Mi büszkék vagyunk Petire, és stílustól, szövetségtől, minden cafrangtól függetlenül örülünk, hogy segítésére lehettünk a próba során.

Gratulálunk!


Szabó András


P.S.: a www.shidokan.hu honlapon – mihelyst legyőztük lustaságunkat – a közeljövőben a szorosan vett tudósításon kívül részletes statisztikákat, valamint képeket is közlünk.

 
Megvitat (1 hozzászólás)
Sikeres 100 (+1) ellenfeles küzdelem
Jun 19 2008 13:54:14
Ebben a témában a következő cikket vitatjuk meg: Sikeres 100 (+1) ellenfeles küzdelem

Megarespect a senpai-nak. A cikk is jó.
#3066

Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 1 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 110 vendég böngészi
Fórum legfrissebb
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 16.02.16.
téma: Cikkeinkről - írta: Shinria, 16.01.05.
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 15.12.23.
téma: Cikkeinkről - írta: Isaura, 15.06.30.
Japános programok
Linkek