Kezdőlap Rovatok Szúdoku Megvan a szúdoku világbajnok
A Prágában rendezett szúdoku világbajnokságon az amerikai Thomas Synder nyerte el az első helyezést, miután szoros versenyben legyőzte a japán Kuszei Júheit.
A 27 éves Snyder a Harvard egyetemről először vett részt komoly szúdoku versenyen és végül 141, a világ minden tájáról összegyűlt vetélytársat utasított maga mögé. A döntőben 162 pontot szerzett, míg ellenfele, Kuszei 135-öt gyűjtött.

- Nagyon csalódott voltam, amikor tavaly nem sikerült nyernem - mondta Snyder, az amerikai rejtvényfejtő-bajnokságra utalva. - Nem hiszem, hogy az emberek meglepődtek, amikor újra versenyezni láttak.
Snyder kémiát tanul és idén tervezi befejezni a posztgraduális képzést. Szerinte azért tudott nyerni, mert a szúdokun kívl számos más, elmetornáztató játékot űz.
- Matematikai és logikai feladványokat kezdtem megoldani - már négyéves koromban. Érdeklődését folyamatosan táplálta matematika-tanár édesanyja és egyetemi professzorként dolgozó édesapja.
Az idén elsőként megtartott csapatbajnokságot Japán nyerte 4490 ponttal. Az USA lett a második 4328 ponttal, a harmadik helyre a Cseh köztársaság került 3690 ponttal. 
A szúdokuban egy kilencszer kilences rácsot kell kitölteni számokkal úgy, hogy minden oszlopban, sorban és 3x3-as négyzetben csak egyszer szerepel minden szám 1-9-ig. A játékot az 1980-as években elevenítették fel és világszerte egyre népszerűbb.
A második világbajnokság szervezői elmondták, hogy a klasszikus szúdoku feladványokat logikai rejtvényekkel fűszerezték, és a döntősök láthatóan elégedettek voltak a változásokkal.
- Ez volt a célom ebben az évben - nyilatkozta a szervező, Vitezslav Koudelka. - A játék népszerűsége azóta még tovább nőtt - tette hozzá.
- Ahogy a játékosok is elmondták, ha mindig csak a hiányzó számokat töltögetjük ugyanazon a módon, az idővel unalmassá válik - magyarázta.

AFP

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 126 vendég böngészi
Fórum legfrissebb
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 16.02.16.
téma: Cikkeinkről - írta: Shinria, 16.01.05.
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 15.12.23.
téma: Cikkeinkről - írta: Isaura, 15.06.30.
Japános programok
Linkek