Kezdőlap Rovatok Hírek, érdekességek Az élet Japánban- Hasznos tudnivalók gaidzsinoknak 3.

Munkavállalási feltételek a Japánban tanuló ösztöndíjasok számára

A Japánban tanuló külföldiekre is érvényes az, hogy nem kaphatnak szakképzetséget nem igénylő munkát. Sok esetben a külföldi tanulóknak a következő bevándorló-státuszok közül legalább eggyel rendelkezniük kell:

Humán tudományokban jártas/ nemzetközi szolgáltatásokat végző (eladó, igazságügyis, tolmács, fordító, nyelvtanár, tervező, vagy tengerentúli üzlettel foglalkozó)
Mérnök: technológiai fejlesztő, tervező, információ-feldolgozó)

Általában a humán területekkel foglalkozó diákok az elsőt, a természettudományokkal foglalkozó diákok a második tartózkodási engedély-típust kapják meg. Ahhoz, hogy valamelyiket megkapd, a következő feltételek közül egynek meg kell felelned:


Be kell fejezned az adott munkával kapcsolatos főiskolai/ egyetemi speciális kurzust
Legalább tíz év munkatapasztalattal kell rendelkezned az adott munkához
Ugyanazt a fizetést kell kapnod, mint amit egy japán állampolgár kapna hasonló munkáért

Ha nem Japánban végezted el az egyetemen a munkához kötődő speciális kurzust, vagy nem Japánban szerezted a tíz éves munkatapasztalatot, az nem baj.

Azonban a "külföldi kultúrákkal kapcsolatos munkák" elvállalásához, mint amilyen a fordítás, nyelvtanítás, tolmácsolás, tervezés vagy tengerentúli üzlettel kapcsolatos munka, nem szükséges végezned az egyetemen, illetve elég három vagy több év munkatapasztalat. Ha még egyetemi/főiskolai hallgató vagy, nem szükséges munkatapasztalat a fordítói, tolmácsolási és nyelvtanári munkákhoz. Nehéz megállapítani, hogy teljesítetted-e az adott feltételeket. Ha bizonytalan vagy, fordulj a Bevándorlók Szolgálatához.

J-Life

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)