Kezdőlap Rovatok Hírek, érdekességek Az élet Japánban- Hasznos tudnivalók gaidzsinoknak 1.

Most induló négy részes sorozatunkban olyan témákról írunk, amik hasznos információkkal szolgálhatnak a Japánba készülőknek, a dolgozni vagy tanulni vágyóknak. Hetente egy részt közlünk. Következzék az első rész:

Milyen a japán tartózkodási engedély?

A tartózkodási engedély követelményei azok a feltételek, amiknek a külföldinek meg kell felelnie ahhoz, hogy Japán földjére léphessen vagy ott lakhasson, ahogy az a bevándorlási törvényben le van fektetve.

Jelenleg a bevándorlókat 27 kategóriába csoportosítják. Néhány a legáltalánosabbak közül:
Technika: pl. mérnökök és számítógép programozók
Humán tudományok/ Nemzetközi szolgáltatások: pl. nyelvtanárok, tolmácsok, tervezők
Szórakoztatóipar: pl. énekesek, táncosok
Ideiglenes látogató: pl. turisták
Külföldi ösztöndíjas: japán egyetemre vagy műszaki, iparművészeti, stb. főiskolára ösztöndíjat nyert diákok
Egyetem előtti tanuló: középiskolások, általános iskolások, akik idegen nyelvként a japánt tanulják
Hozzátartozó: pl. a dolgozó vagy a tanuló családja
Állandó lakos: pl. az a bevándorló, aki teljesítette a letelepedési feltételeket
Japán állampolgár felesége vagy gyermeke: a japán állampolgár hozzátartozói
Hosszú ideig Japánban maradó

Azoknak a bevándorlók, akik Japánban új tevékenységbe kezdenek, például befejezik az iskolát, és munkába állnak, kérvényt kell benyújtaniuk a megváltozott bevándorló-státuszuk miatt, hiszen más kategóriába sorolódnak. Az engedély csak meghatározott időre érvényes, ezért meg kell hosszabbítani, ha a bevándorló tovább szeretne maradni. Ha a kérvény kitöltésekor hibás adatot írunk be, az bűnténynek számít. A tartózkodási engedély nem azonos a vizával. A vizát a japán nagykövetség vagy konzulátus adja ki, ajánlólevél-jellege van, míg a tartózkodási engedélyt a Bevándorlási Hivatal adja meg vagy szünteti meg. A viza magában még nem garantálja az országba való belépés engedélyezését. Hasonlóan, bizonyos országok állampolgárai eltölthetik a vakációjukat Japánban viza nélkül is, de csak ha "Ideiglenes látogató" típusú tartózkodási engedélyük van. Japánnak jelenleg nincs olyan tartózkodási engedély-típusa, mellyel a képzetlen munkaerő Japánban maradhatna dolgozni.
A következő részben azt mutatjuk be, milyen feltételekkel dolgozhat egy külföldi Japánban.

J-Life

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)