Különös módon az európaiak a szezámmagot legtöbbször csak kenyerek vagy rágcsálnivalók tetejére hintve használják. Szinte sehol nem használják a magokat ételek ízesítésére vagy alapanyagként.

A világ más tájain egészen más a helyzet: a szezám előfordul számos szószban, curryban, pasztaként vagy jellegzetes illatú olajként. A szezámmag Afrikában és a Közel-Keleten a szabadban nő, itt termesztették először. A távol-keleti országokban is jelentős mennyiséget termelnek, ám ennek túlnyomó részét felszívja a hazai kereslet, exportra alig jut.

Évszázadokon szezámból sajtolták a világ számos részén a legfontosabb főzőolajat. Marco Polo először Perzsiában találkozott a szezámolajjal, ahol oliva helyett használták, mivel az olajnövény azon a vidéken nem termett. Úgy fogalmazott egy írásában, hogy még életében nem ízlelt ilyen finom olajat. A szezámolaj többek között azért olyan jó, mert magas hőmérsékleten sem savasodik, és olyan intenzív az illata, hogy már egy kis mennyiség is rengeteg ételhez elegendő.

Kínában ötezer éve használják a szezámmagból sajtolt olajat tintához és főzéshez. Európában most van terjedőben a szezámolaj.

A szezámmag több formában kapható, ami esetleg zavart okozhat. Vásárolhatsz hántolatlan - "természetes" - szezámmagot, hántolt változatot (ez a leggyakoribb), pirítottat illetve feketét. A legtöbb pék hántolatlan szezámmagot használ. Az előpirított szezámmagnak csodálatos illata van, de a csomag kibontása után hamar elveszti aromáját. Jobb, ha mindig a főzéshez szükséges mennyiséget pirítjuk meg. A fekete szezámmag kevésbé elterjedt, kissé erősebb aromájú és különösen finom olyan ételekben, ahol a magokat egészben fogyasztják (tehát nem pattog ki és nem őröljük meg mozsárban). Mindegyik fajtát (hántolatlan, hántolt fehér és fekete) piríthatjuk olaj nélkül, serpenyőben, grillezve illetve forró olajba dobva. Mindegyik módszer más illatot eredményez. Salátához talán a serpenyőben szárazon pirított fekete szezámmag illik a leginkább.

A növényt könnyű termeszteni, inkább a betakarítás okoz gondot. A termést ugyanis rendkívül óvatosan kell eltávolítani a növényről, mivel a legkisebb rázkódásra a földre hullanak a magok. (Lehet, hogy innét származik az Ali baba és a negyven rabló jelszava?) Jelenleg olyan genetikailag módosított változatokat termesztenek, melyek kevésbé hullatják el a magokat. A szezámmag árára ez a változás egyelőre nem gyakorolt hatást.

Vadászó-gyűjtögető őseink hamar megtanulták, hogy a szezámmag igazi koncentrált energiaforrás. A magok nagy mennyiségű proteint és vasat tartalmaznak, ezen kívül sok bennük a kálcium. Nők és gyerekek számára egyértelműen fontos alapanyagról van szó. Finom, könnyen emészthető és egészséges. Mit akarhat még az ember egy magtól...? :)

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 138 vendég böngészi
Fórum legfrissebb
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 16.02.16.
téma: Cikkeinkről - írta: Shinria, 16.01.05.
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 15.12.23.
téma: Cikkeinkről - írta: Isaura, 15.06.30.
Japános programok
Linkek