Egy-egy szusi (pontosabban maki) készítése alkalmával válassz 5-7 hozzávalót az alábbi listából. A tölteléket korábban (a fogyasztás előtt fél nappal) is előkészítheted. Magát a szusit a legjobb úgy elkészíteni, hogy legfeljebb 3-4 órán belül elfogyasztjuk.

Image 

A maki-készítésről szóló korábbi cikkünk


ahi

Jó minőségű tonhal. Felszeletelés előtt mosd le, majd töröld teljesen szárazra papírtörlővel. Fél centi vastag, egy centi széles, 7-8 centi hosszú csíkokat vágj belőle.

kaviár

A legjobb, ha nagyszemű lazackaviárt használsz. Óvatosan öblítsd le folyó vízzel, mielőtt felhasználod.

rákok

Az egész ráknak előbb a páncélját távolítsd el (a hátánál vágd végig a páncélt, majd - ha másképp nem megy - szelvényenként hámozd le róla. Ezután óvatosan távolítsd a háta közepén végighúzódó "eret" (így hívják, mert az "ürülékkel teli bél" olvastán sokan visszariadnának tőle, pedig nagyon finom). Nyúlj az ér alá és óvatosan húzd ki (lehetőleg egy darabban). Ha szükséges, vágj a rák hátán egy éles késsel egy hosszú nyílást. Ha elszakad, öblítsd le alaposan, majd töröld szárazra.

A rák nyersen is nagyon finom, de ropogós tésztába vagy hagyományos panírba sütve is felhasználhatod.

füstölt lazac

A füstölt lazacot általában papírvékony szeletekben forgalmazzák. Ebből vágj egy centi széles csíkokat.

 

Image


spárga

A kemény végeket vágd le. Bő, forró vízben főzd puhára 2-3 perc alatt (egy kicsit maradjon ropogós). Azonnal merd át egy hideg vízzel teli edénybe, hogy megőrizze friss színét.

avokádó

Keményhúsú gyümölcsöt használj. Hámozd meg, távolítsd el a magot, majd hosszában vágj a gyümölcsből félcentis csíkokat. Felhasználásig tartsd egy kevés citromlében.

sárgarépa

Hámozz meg egy közepes, zsenge répát és nagy lyukú reszelőn reszeld le (vagy vágd julienne-re).

uborka

Az uborkát mosd meg, a két végét vágd le. Szeld félcentis szeletekre. Az így nyert uborka-lapok közepéből vágd ki a magokat, majd vágd félcentis csíkokra.

gomba

Egy kevés vajon pirítsd meg a gombát nagy lángon. Fontos, hogy a gomba külseje hirtelen megpiruljon és ne eresszen levet. Még melegen mert egy papírtörlőre, hagyd, hogy a vaj nagy része lecsepegjen.

spenót

Bő forró vízbe dobj egy marék spenótot és forrázd 1-2 percig. Merd át a leveleket egy tál hideg vízbe. Csepegtesd le, majd helyezd papírtörlőre, hogy beszívja a nedvességet.

szója- vagy retekcsíra

Enyhén sós vízben öblítsd le a csírát. Retekcsírából kevesebbet használj, illetve kóstold meg, nem túl csípős-e.

 

Image 

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 155 vendég böngészi
Linkek