Kezdőlap Rovatok Hírek, érdekességek Tetőn termesztett édesburgonyával a nyári meleg ellen

Az NTT Urban Development új módszert dolgozott ki az ismert jelenség, a városközpontok túlmelegedése ellen. A rendszer segítségével édesburgonyát lehet termeszteni minden háztetőn, így kerülhető el, hogy a betonszigetek közepén az amúgy is forró nyáron még melegebbé váljon az időjárás, mint a környező falvakban.

A vállalat meggyőző eredményeket produkált az új technológia kipróbálásakor és már a következő nyáron szeretnék bevezetni a lehető legtöbb városban. Jelenleg a legtöbb tetőn füvet vagy kisebb fákat ápolnak, így küzdve a nyári hőség ellen.

Az édesburgonya azonban rendelkezik azzal az előnnyel, hogy rengeteg levelet növeszt és jobban árnyékolja a talajt. A fűvel összehasonlítva ráadásul kétszer annyi vizet párologtat, a folyamat közben pedig arányosan több hőt abszorbál.

A próbák során sikerült 55 fokos tetőket 30 fokosra hűteni, mindössze az édesburgonya segítségével. A rendszer konténerekbe, termőföld nélkül ültetett növényekből áll, így a tetőt még csak össze sem piszkítják. Mivel a hidroponikus módszer sokkal könnyebb, olyan házak tetején is használható, amelyek egyébként nem bírnák el a nagyobb tömegű termőföldet.

Kyodo

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 30 vendég böngészi
Fórum legfrissebb
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 16.02.16.
téma: Cikkeinkről - írta: Shinria, 16.01.05.
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 15.12.23.
téma: Cikkeinkről - írta: Isaura, 15.06.30.
Japános programok
Linkek