ImageA mozilegenda Charles Chaplin (1889-1977) 150 fotóját és 500 levelét állítják ki Kiotóban egy márciusi szimpóziumon.

A képeken Chaplin látható japánokkal a Taisó (1912-1926) és Sóva (1926-1989) korszakok idején. Chaplin négyszer látogatott Japánba, híres kutyája is Siga prefektúrából származott. Az egyik fényképen a híres japán színésznővel, Mizutani Jaekóval, egy másikon pedig Szaito Makoto miniszterelnök társaságában látható első, 1932-es látogatásán.

A kiállított fotókat és leveleket Ono Hirojuki mozitörténet-kutató találta meg Higasidzsima Tomie házában. Higasidzsima Kono Toraicsivel, Chaplin menedzserével élt együtt 18 évig.

Image

Chaplin először 1932 májusában érkezett a szigetországba, ahol a tervek szerint Inukai Cujosi miniszterelnökkel találkozott volna. 15-én azonban egy fiatal tisztekből álló csoport meggyilkolta az ország vezetőjét. Egyesek szerint Chaplin is alig kerülte el a halált. Később Inukai utódjával, Szaito Makotóval találkozott.

A Chaplin Nemzetközi Szimpóziumot március 25-26-án tartják Kiotóban. A szervezők megfogalmazása szerint: "minden kép, amit Chaplinről Japánban készítettek azt sugározza, hogy könnyed, boldog. Ez a bizonyíték arra, hogy igazi japanofil volt".

Yomiuri Shimbun

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)