Kezdőlap Rovatok Nintendo Japán zsebtanár - My Japanese Coach (TESZT)

Annyira örültem a program eljövetelének, mint a felelőtlen bulikirálylány, amikor két heti rettegés után beköszöntenek nála a kék tintás napok: végre-valahára megjelent a My ... Coach sorozat legújabb darabja, ezúttal japán nyelvhez.

Image 

A My akármi Coach egy nyelvtanulást segítő sorozata Ubisofttól. Eddig leginkább a spanyol változatot használtam (yo soy mucho hermoso vagy mi), de létezik francia és kínai változat is. A program címében szereplő "edző" jól kifejezi, hogy a meló java részét nekünk kell elvégezni, ő csak ötletes módszereket kínál a legunalmasabb részhez, a magoláshoz.

 

Image   Image

A My Japanese Coach abszolút kezdőknek szól, akárcsak a többi darab. Szerencsére ma már alapnak számít, hogy a legtöbb fiatal angolul is tanul, így ha beszéled az angolt legalább alapfokon, akkor semmi sem akadályozhat meg abban, hogy a játék (?) segítségével elsajátítsd a japán nyelv alapjait.

 

Image   Image

A Coach sorozat nem kínál részletes nyelvtani ismertetőket, önállóan szerintem egyik rész sem elégséges a tanuláshoz, csupán kiegészítőnek használható. Ugyanakkor a szavak bemagolását vicces, néha idegesítő, de mindenképp változatos játékokkal segíti. Sokkal nagyobb élmény például a megfelelő feliratot tartó hörcsögök fejét csapkodni egy kalapáccsal, mint a jegyzetfüzetet lapozva ismételgetni a szavakat. A csapkodás mellett párkereső, keresztrejtvény-szerűség, hídépítő játék is színesíti a magolást.

 

Image   Image

A program leckékre osztva tanítja meg a szavakat és némi nyelvtant. Első használatkor rövid, háromperces tesztet kell kitöltened. Ez alapján lövi be a gép, hogy szerinte hányadik leckénél kezdheted a munkát. Ez azért fontos, mert egy új leckét csak azután kezdhetsz el, hogy az előző összes kifejezését, nyelvtanát megtanultad. Az ötven kérdésből álló teszt hibátlan kitöltése után nekem a 11. leckét ajánlotta fel. Visszatérve a "megtanult" anyagra: mindegy, milyen játékkal játszol, ahányszor eltalálsz egy kifejezést, annyiszor kapsz érte egy pontot. Egy lecke összes szavához be kell gyűjtened ezt a pontszámot, ezután válik elérhetővé a következő lépcsőfok.

A játékoknál mindig megkérdi a program, hogy a már megtanult (Mastered) vagy a jelenleg tanult (Open) szavakat szeretnéd felhasználni. Az előbbi opció ismétléshez jó.

A hosszú távú motiváció kedvéért a rengeteg játékból négy-öt lecke elvégzése után válik egy-egy elérhetővé.

 

Image   Image

A játékban tárolt összes szóra és kifejezésre rákereshetsz (egyfajta zsebszótár-funkció). Ez a hasonló DS programokhoz képest annyival jobb, hogy nem csak a kifejezés (mondat) elejére keres rá, hanem a mondatokban álló szavakra is. Egy kis szótárhoz képest rengeteg, teljes értékű mondatot is tartalmaz, amelyekre egy turistának szüksége lehet Japánban.

Image 

Tekintettel a sajátos írásrendszerre, a spanyol és francia változathoz képest itt írnunk is kell. Említettem már, hogy kezdők számára készült a program, így csupán a hiraganákat és katakanákat kéri számon (legalábbis az elején, ameddig a cikk írásakor eljutottam).

A program fut Windows alatt is, emulátorral.

 
Megvitat (4 hozzászólás)
Vá: Japán zsebtanár - My Japanese Coach (TESZT)
Jul 27 2009 19:33:34
Ez a program egy isten :O Egy hétig voltam nyaraláson Olaszországban, ami egyenlő volt azzal, hogy 11-15ig én a szálláson csücsültem mert hála drága nagyapám génjeinek 5 percnél tovább nem bírom a napon és leégek... Kényszerszámüzetésem alatt tanulgattam a 4kjús anyagot és a biztonság kedvéért rárakmtam az NDSimre ezt a programot. Az a jó, hogy a szakus tananyaggal nagyjából azonos tempóban halad. Pl.: Megtanulod a Szaku 1ben a füzet végén szereplő alapmondatokat, bekapcsolod a nintendódat és erre ez a drága My Japanese Coach játékokkal segít beleverni a fejedbe a tananyagot <3333333333333 Mondjuk az én kedvenc szótanulós játékom a memória játék, a gyors feleletválasztásos meg a szókeresős:3 Tényleg megkönnyíti a tanulást, nem kell ezerszer leírnod a szavakat ahhoz, hogy rendesen megjegyezd.

Egyszóval: NINTENDÓ DS-EL RENDELKEZÕ JAPÁNUL TANULÓKNAK KÖTELEZÕ!!!
#3907
Vá: Japán zsebtanár - My Japanese Coach (TESZT)
Oct 27 2008 13:14:27
A cikkhez is emulátorral készültek a képek (sokkal ügyesebb vagyok a prtscr megnyomásában, mint a fényképező egyensúlyozgatásában - és a számítógépen ráadásul a nyavajás világító kijelző sem hülyíti meg a kamera érzékelőit...
#3369
Vá: Japán zsebtanár - My Japanese Coach (TESZT)
Oct 25 2008 14:02:51
Vagy töltsd le és használj emulátort. Az olcsóbb, csak nem hordozható.
#3366
Japán zsebtanár - My Japanese Coach (TESZT)
Oct 19 2008 16:02:07
Ebben a témában a következő cikket vitatjuk meg: Japán zsebtanár - My Japanese Coach (TESZT)

Ezt a cikket megmutatom apunak, most már muszáj lesz megvennie karácsonyra a nintendómat!
#3360

Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 4 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 74 vendég böngészi
Linkek